De nieuwe SKODA Fabia Combi

Een knappe break !

 

- Emoties gegarandeerd: aantrekkelijk design, sportieve verhoudingen, frisse kleuren en een indrukwekkend gamma velgen

- Slim geconnecteerd dankzij MirrorLink™- en SmartGate-technologie

- Praktisch: compacte buitenafmetingen, een ruim interieur en een recordlaadvolume in zijn segment (530 l)

- Toptechnologie: moderne bijstandssystemen voor meer veiligheid en comfort

- Milieubewust: tot 55 kg lichter en 17% zuiniger, nieuwe Euro 6-motoren, beste in zijn klasse met slechts 82 g CO2/km

- MQB: gebruik van elementen uit het modulaire platform voor wagens met de motor dwars voorin

- Personaliseringsmogelijkheden: nieuwe kleurencombinaties en innovatief interieurconcept

- Typisch SKODA: 17 praktische Simply Clever oplossingen, waaronder 10 nieuwe

- Bestseller: wereldwijd meer dan 1,1 miljoen verkochte exemplaren van de Fabia Combi sinds 2000

Liefde op het eerste gezicht – bij een auto kan het design voor intense emoties zorgen. De derde generatie van de SKODA Fabia Combi is daarvan een prachtig voorbeeld, met een duidelijk aangescherpt, dynamisch en emotioneel design en sportieve verhoudingen. Met de nieuwe Fabia introduceert SKODA bovendien innovatieve veiligheids-, comfort – en infotainmentsystemen uit hogere voertuigklassen in het segment van kleine wagens. Een highlight is de mogelijkheid om de Fabia Combi via MirrorLink™ en SmartGate aan een smartphone te koppelen. Ondanks de extra technologie en uitrusting wordt de nieuwe generatie tot 55 kg lichter en 17% zuiniger. De lichtste Fabia Combi weegt voortaan slechts 1.004 kg. Typisch voor SKODA biedt hij ook veel plaats, met recordwaarden op het vlak van kofferruimte en maximale functionaliteit, met tot 17 Simply Clever oplossingen. De nieuwe SKODA Fabia Combi werd in ons land gecommercialiseerd naar aanleiding van het autosalon van Brussel.

 

De SKODA Fabia is het op een na best verkochte voertuig van de Tsjechische constructeur, na de Octavia. Sinds de lancering in 1999 leverde SKODA al meer dan 3,4 miljoen exemplaren van de Fabia. Van de Fabia Combi werden sinds 2000 al meer dan 1,1 miljoen wagens verkocht (stand op 31.08.2014).

 

Al vanaf het begin belichaamt de Fabia alle kwaliteiten van SKODA: veel ruimte bij compacte buitenafmetingen, tal van praktische oplossingen, een gering verbruik, beproefde techniek en een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Die combinatie maakt de Fabia tot een van de populairste wagens in zijn klasse.

 

De SKODA Fabia van de jongste generatie onderscheidt zich door evenwichtige verhoudingen, kristallijne vormen, een opmerkelijk spel van licht en schaduw, precieze lijnen en scherpe kanten. SKODA's nieuwste toont op indrukwekkende wijze de toegenomen emotionele kracht van het merk. De nieuwe Fabia Combi is 10 mm langer, 90 mm breder en 31 mm lager dan zijn voorganger. De extra breedte en de nadrukkelijk horizontale lijnen verlenen de voorzijde een zelfverzekerde indruk. Kenmerkende elementen zijn de scherp getekende, brede koplampen, de kristallijne look van het glas, het voor het merk typische radiatorrooster met lamellen en het logo op de 'neus' van de motorkap. De grafische eenheid van het radiatorrooster en de koplampen werd door de designers sterk beklemtoond. Alle lijnen en randen werden precies geaccentueerd.

 

In zijaanzicht versterkten de ontwerpers de dynamische uitstraling met een messcherpe tornadolijn en een zogenaamde 'wing line' er net onder. De smalle stijlen, het spel van licht en schaduw, de licht aflopende daklijn en een compleet nieuw gamma aantrekkelijke velgen maken de krachtige uitstraling van de Fabia Combi compleet.

 

Ook de heldere, strakke en eveneens sterk horizontale achterkant straalt kracht en soevereiniteit uit. Zoals bij iedere SKODA besteedden de designers bijzondere aandacht aan de vormgeving van de achterlichten, die voorzien werden van een contrastrijke donkere omranding. In de traditie van de Tsjechische glaskunst wordt ieder detail bijgeschaafd voor een maximale schittering. Natuurlijk behielden de achterlichten hun typische C-vorm.

 

Nieuw bij SKODA is de waaier aan mogelijkheden om de Fabia te personaliseren, en dat zowel aan de buitenkant als in het interieur. Het compleet nieuw vormgegeven interieur maakt indruk met zijn hoogwaardige uitstraling, precieze afwerkingskwaliteit, horizontale lijnen en een veelvoud aan mogelijke kleuren en kleurencombinaties.

 

Eerste SKODA met MirrorLink™ en SmartGate

 

De infotainmentsystemen voor de nieuwe SKODA Fabia werden compleet nieuw ontwikkeld. Hun technologie is gebaseerd op het modulaire infotainmentplatform (MIB) van Volkswagen, dat een reeks aantrekkelijke en voor dit segment innovatieve toepassingen mogelijk maakt. Voor het eerst maken de systemen gebruik van een aanraakscherm met 'veeg'-functie. Er is keuze uit drie radiosystemen.

 

De nieuwe Fabia is bovendien de eerste SKODA die de mogelijkheid biedt om op eenvoudige wijze een netwerk tot stand te brengen tussen de wagen en een smartphone, via de zogenaamde MirrorLink™-technologie. Die maakt het mogelijk om bepaalde apps van de smartphone op het scherm van het infotainmentsysteem Bolero weer te geven ('spiegelen') en te bedienen.

 

Bovendien kan de nieuwe Fabia ook worden uitgerust met de SmartGate-functie. Daarmee kunnen bepaalde voertuiggegevens via specifieke apps op de smartphone weergegeven, opgeslagen en gebruikt worden. Zo kan de bestuurder dankzij de nieuw ontwikkelde app 'SKODA Drive' voor iedere rit zien hoe efficiënt zijn rijgedrag is. Met de 'MFA-Pro'-app kan de gebruiker op zijn smartphone uitgebreide functies van de boordcomputer (MFA) raadplegen. Het aanbod wordt nog uitgebreid met andere apps.

 

Nieuwe records op het vlak van verbruik en uitstoot: 3,1 l/100 km en 82 g CO2/km

 

Dankzij nieuwe motoren (drie benzinemotoren en drie diesels), een gerichte gewichtsverlaging tot een leeggewicht (voor de lichtste versie) van 1.004 kg en een verbeterde aerodynamica, daalden het verbruik en de uitstoot van de nieuwe ŠKODA Fabia met mogelijk 17%. De zuinigste versie wordt Fabia Combi GreenLine 1.4 TDI van 55 kW (75 pk), die later dit jaar gecommercialiseerd wordt. Hij zal gemiddeld slechts 3,1 liter diesel per 100 km verbruiken, goed voor een CO2-uitstoot van 82 g/km.

 

Alle motoren voor de nieuwe Fabia Combi beantwoorden aan de Euro 6-uitstootnorm en beschikken over een stop-startfunctie en energierecuperatie. De vermogenwaaier reikt van 55 kW (75 pk) tot 81 kW (110 pk) voor de benzinemotoren en van 55 kW (75 pk) tot 77 kW (105 pk) bij de diesels. De transmissie wordt toevertrouwd aan moderne manuele versnellingsbakken of de automatische DSG-versnellingsbak.

 

Comfortabel onderstel

 

Het onderstel werd verder geoptimaliseerd met het oog op nog meer comfort en maximale rijstabiliteit. Het verfijnde samenspel van de nieuwe elektromechanische stuurinrichting, de nieuwe motoren en de nieuw ontworpen motorophanging resulteert in een merkbaar homogener gedrag van de wagen. De wagen profiteert daarbij niet alleen van de 30 mm grotere spoorbreedte voor- en achteraan en de 5 mm langere wielbasis; de constructie van de nieuwe SKODA Fabia Combi is gebaseerd op een modulair concept dat in grote mate een beroep doet op de MQB-technologie, die het gebruik van uniforme componentengroepen mogelijk maakt. Het gaat daarbij om de motoren (en hun inbouwpositie), de elektromechanische stuurinrichting en een aanzienlijk deel van de elektronica (architectuur, sturingseenheden, instrumentenbord, infotainment- en bijstandssystemen).

 

Ondanks de extra technologie en uitrusting is de nieuwe Fabia Combi gevoelig lichter dan zijn voorganger. Bij gelijke uitrusting kan het verschil zelfs oplopen tot 55 kg. Zo zet de SKODA Fabia Combi met 1.0 MPI-driecilindermotor leeg slechts 1.004 kg op de weegschaal.

 

Veiligheid op topniveau: technologie afkomstig uit de hogere klassen

 

De nieuwe SKODA Fabia Combi kan rekenen op ultramoderne veiligheids- en comfortsystemen, die tot dusver waren voorbehouden voor hogere voertuigklassen. De optionele Front Assistant inclusief noodremfunctie voor de stad remt de wagen automatisch tot stilstand af en beperkt het risico op kop-staartaanrijdingen. De Multi Collision Brake remt de wagen na een ongeval automatisch af, om volgende aanrijdingen te voorkomen. De Driver Activity Assistant detecteert vermoeidheid van de bestuurder en spoort hem indien nodig aan om een pauze te nemen. De nieuwe snelheidsbegrenzer zorgt ervoor dat een vooraf ingestelde snelheid niet kan worden overschreden, de Hill Hold Control ondersteunt de bestuurder bij het vertrekken op een helling. In de landen van de Europese Unie is een elektronische bandenspanningcontrole standaard.

 

Ook standaard is het XDS+, een evolutie van het antislipsysteem EDS, dat voor nog meer veiligheid in bochten zorgt.

 

Voor de passieve veiligheid zorgen tot zes airbags, die nauw samenwerken met de driepuntsveiligheidsgordels.

 

Comfort met een grote C

 

Voor het eerst kan de SKODA Fabia ook besteld worden met het sleutelvrije ont-/vergrendelings- en startsysteem KESSY (Keyless-Entry-Start-and-Exit-System). Hetzelfde geldt ook voor de parkeersensoren voor- en achteraan. Tot dusver was de Fabia enkel beschikbaar met sensoren achteraan.

 

Voor een optimaal zicht zorgt de Rain-Light Assistant, die over geïntegreerde licht- en regensensoren beschikt. De regensensor regelt automatisch de wisfrequentie van de ruitenwissers, de lichtsensor zorgt voor de automatische in- en uitschakeling van het dimlicht.

 

Een andere primeur voor de nieuwe Fabia Combi is de elektromechanisch bekrachtigde stuurinrichting, de zogenaamde C-EPS (Column-Electric Power Steering), die de tot nu toe gebruikte elektrohydraulische stuurinrichting vervangt. De nieuwe stuurinrichting is lichter en zorgt voor een lager verbruik.

 

Een nieuwigheid bij de opties is het grote panoramische glazen dak, dat voor nog meer welzijn aan boord zorgt.

 

Ook de jongste generatie klimaatregelingssystemen, waarvan de sturing gebaseerd is op het MQB-principe, garanderen een maximum aan comfort. De klant kan kiezen tussen een manuele klimaatregeling of de elektronische automatische klimaatregeling Climatronic. Vergeleken met de tot dusver gebruikte technologie werkt het nieuwe systeem gevoelig efficiënter. De elektronische sturing houdt rekening met alle belangrijke invloedselementen en storende factoren, zoals de intensiteit van de zonnestraling en de buitentemperatuur, en past de toevoer van frisse lucht daaraan aan. De Climatronic regelt niet alleen de temperatuur van de aangevoerde lucht, maar ook de intensiteit en de richting van de luchtstroom.

 

Ruimte in overvloed, tot 17 Simply Clever oplossingen

 

De nieuwe Fabia Combi maakt indruk met een overvloed aan ruimte en nog meer functionaliteit. Hij heeft een koffervolume van 530 l, of 25 l meer dan zijn voorganger, dat kan worden uitgebreid tot 1.395 l door de rugleuning van de achterbank neer te klappen (belading tot het dak), dat zijn recordwaarden in dit segment.

 

De achterzetels van de Fabia Combi worden in twee stappen neergeklapt. Eerst wordt de zitting naar voren geklapt, vervolgens klapt de rugleuning naar beneden. Die oplossing maakt een nog flexibeler gebruik van de beschikbare ruimte mogelijk. Zo kunnen makkelijk voorwerpen met een lengte tot 1,55 m worden vervoerd. Het laadvlak is 960 mm breed (+2 mm). Onder de geopende kofferklep (1.028 mm breed) is er een vrije hoogte van 1.900 mm. Dankzij de lage laaddrempel (611 mm) wordt in- en uitladen kinderspel.

 

Optioneel kan de nieuwe Fabia Combi worden uitgerust met een variabele dubbele laadvloer. Het bovenste element kan op twee hoogtes geplaatst worden. Ofwel wordt het eenvoudigweg op het onderste vlak gelegd, waardoor de maximale hoogte van de koffer bruikbaar is, ofwel wordt het een stuk hoger geplaatst. Daarvoor wordt het in twee steunen in de flanken van de koffer geschoven. Om het in- en uitladen te vereenvoudigen kan het bovenste element ook schuin geplaatst worden.

 

Voorts is de nieuwe Fabia Combi ook voorzien van een uitneembare en oprolbare kofferafdekking, die na een druk op het uiteinde automatisch oprolt. Daarnaast beschikt hij ook over een flexibele box, om kleine spullen veilig bij elkaar te houden in de koffer.

 

Het interieur werd voorin 21 mm breder en is 8 mm langer dan voordien. Ondanks de lagere voertuighoogte, nam de hoofdruimte voor de bestuurder en de passagier voorin toe.

 

De 17 Simply Clever oplossingen maken van de Fabia Combi een van de meest praktische modellen in zijn segment. Een heel aantal daarvan zijn nieuw voor dit model. Voortaan krijgt ook de Fabia een praktische ijskrabber in het tankklepje. De nieuwe multimediahouder in de bekerhouder van de middenconsole biedt ruimte voor een gsm, smartphone of iPod. Het veiligheidsvestje kan voortaan worden opgeborgen in een extra vakje in de voordeur aan bestuurderszijde. Voor de passagiersdeur is een vuilnisbakje verkrijgbaar. Opbergnetjes aan de binnenkant van de voorzetels bieden plaats voor kleine spullen. In de achterdeuren past voortaan een 0,5-literflesje en in het handschoenkastje is zelfs plaats voor een fles van 1 l. Ook de MirrorLink™- en SmartGate-technologie zijn gloednieuw.

 

Verder schittert de nieuwe SKODA Fabia Combi met nog andere Simply Clever oplossingen die in de tweede generatie hun deugdelijkheid al bewezen, zoals verschillende opbergvakken, haakjes en netten voor de koffer.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over ŠKODA Belgium

Press room ŠKODA Import (België) voorbehouden voor journalisten

Copyright - Persberichten en foto's vrij van rechten uitsluitend voor persdoeleinden - Het gebruik van teksten en foto's voor andere doeleinden is niet toegelaten. Alle informatie betreffende de prijzen en uitrusting is louter indicatief. De informatie betreffende de Belgische markt kan u terugvinden op www.skoda.be. 

PROFIEL :

D'Ieteren Group:

Het is ons doel een familie van ondernemingen uit te bouwen die sectoren heruitvinden op zoek naar uitmuntendheid en betekenisvolle impact.

Meer informatie over de Groep D'Ieteren: https://www.dieterengroup.com/...

 

D'Ieteren:

Moving people forward

D’Ieteren speelt een hoofdrol in de maatschappelijke veranderingen die verband houden met uw mobiliteit. In een wereld in volle verandering bereiden wij de toekomst voor. De mobiliteit van morgen moet voor iedereen vlot en duurzaam zijn.

Al 215 jaar investeert D’Ieteren, familiale en maatschappelijk betrokken onderneming, onophoudelijk in het onderzoek naar en de uitwerking van geschikte oplossingen om de mobiliteit van eenieder aan te passen aan de dagelijkse realiteit.

Meer informatie over D'Ieteren Automotive: https://www.dieteren.be/nl/

 

Meer informatie over persoonsgegevens en de verwerking ervan: www.dieteren.be/nl/privacypolicy
Neem contact op met

Industriepark Guldendelle Arthur De Coninckstraat 3 B-3070 Kortenberg

+32 2 233 79 89

www.skoda.be