Functionaliteit in zijn mooiste vorm: de nieuwe ŠKODA KODIAQ

 

  • Krachtig exterieurdesign met onmiskenbare driedimensionale lijnen
  • Elegante uitstraling dankzij glasheldere interieurlijnen
  • Ruimste koffer in zijn klasse, neerklapbare zetels op de derde rij als optie

De ŠKODA KODIAQ, die in september zijn wereldpremière viert, maakt een sterk statement met een indrukwekkende combinatie van krachtig design en een eersteklas ruimteaanbod. Het exterieurdesign met scherpe en driedimensionale lijnen verleent de nieuwe SUV van ŠKODA een onmiskenbare uitstraling. Ook het interieur wordt gekenmerkt door glasheldere lijnen en maakt behalve met zijn elegante verschijning indruk met een eersteklas ruimteaanbod.

 

ŠKODA-designdirecteur Jozef Kabaň en zijn team kozen voor een opvallende designtaal voor de ŠKODA KODIAQ, die de nieuwe designstijl van het merk in het SUV-segment introduceert. Rationaliteit en esthetiek werken hier onmiskenbaar samen. Zoals de designschets al toont, zijn alle lijnen glashelder, precies en scherp; de hoog uitgesneden schouderlijn benadrukt het robuuste karakter van de grote ŠKODA SUV. De lage, wigvormige koplampen aan weerskanten van het brede ŠKODA–radiatorrooster vertonen een kristallijne structuur, een eerbetoon aan de traditionele Tsjechische kristalkunst.

 

Ook de sculpturaal gevormde achterkant accentueert het sportieve, robuuste SUV-karakter van de ŠKODA KODIAQ. De ledachterlichten zijn ontworpen in de voor het merk typische C-vorm en laten de designlijnen van de ŠKODA SUV doorlopen tot in de details. In zijaanzicht oogt hij even sterk. De lange wielbasis en korte overhangen verraden een ruim interieur. De SUV is optioneel beschikbaar met twee extra zetels op de derde rij.

 

Het opvallende design van het exterieur gaat over in het glasheldere design van het interieur. Ook hier gaan vorm en functionaliteit evenwichtig samen: het interieur heeft een beschermende en robuuste uitstraling, maar maakt ook indruk met een elegant karakter. De uitstraling is tijdloos en functioneel. Alle functies stralen helderheid en rust uit.

 

Krachtige, verticale elementen zoals de vier grote ventilatieopeningen zijn kenmerkend voor het interieur. Het grote centrale display splitst het instrumentenbord in twee gelijke delen voor de bestuurder en passagier. De voorkant van het instrumentenbord is driedimensionaal vormgegeven en opdeeld in twee zones. Hetzelfde design loopt door in de bekleding van de deuren. Verfijnde, kristallijne elementen zorgen voor een bijzonder effect.

 

Interview met Jozef Kabaň, ŠKODA-designdirecteur: “ŠKODA wordt veel emotioneler”

 

Meneer Kabaň, wat betekent het design van de ŠKODA KODIAQ voor het merk?

Jozef Kabaň: De ŠKODA KODIAQ is in twee opzichten een pionier voor ons merk. We betreden met onze eerste grote SUV een nieuw segment boven dat van de Yeti. Tegelijk is de KODIAQ het eerste model met de nieuwe SUV-designtaal van ŠKODA. Hij is krachtig en emotioneel, maar ook tijdloos.

 

Wat is er speciaal aan de designtaal van deze grote SUV?

Kabaň: De ŠKODA KODIAQ is enorm veelzijdig. Hij is uitzonderlijk ruim en ondanks zijn compacte buitenafmetingen levert hij het beste totaalpakket in zijn klasse. Hij is ook robuust, geschikt voor gebruik op iedere ondergrond en biedt de beste flexibiliteit en functionaliteit. We wilden dit zowel via het exterieur als het interieur tot uiting brengen. Vorm en functionaliteit zijn bijgevolg in evenwicht bij de ŠKODA KODIAQ. De kristalheldere en expressieve uitstraling benadrukt ook de kracht en het karakter van de ŠKODA SUV.

 

Hoe worden design en functionaliteit gecombineerd?

Kabaň: We streven ernaar om optimale esthetiek met maximale functionaliteit zodanig te combineren dat er niet langer sprake is van verschillende criteria. Wij zoeken naar de schoonheid in eenvoud, zonder de functionaliteit of ergonomie daarbij uit het oog te verliezen. Een goed design maakt functionaliteit aantrekkelijk. Dit evenwicht tussen functionaliteit en esthetiek maakt onze ŠKODA KODIAQ speciaal.

 

Welke rol speelt de Tsjechische kristalkunst hierin?

Kabaň: Elk detail van onze modellen vertelt een verhaal, dat is de emotionele kracht van ons merk. Voor de kristallijne elementen van de ŠKODA KODIAQ vonden we inspiratie in de traditionele Tsjechische kristalkunst. De lijnen zijn kristalhelder, precies en scherp getekend. Het opvallende samenspel van licht en schaduw op de sterk afgelijnde oppervlakken is kenmerkend. De kristallijne structuur is ook aanwezig in de details, zoals bij de koplampen of de sierlijsten.

 

Ook het interieurdesign getuigt van creativiteit en oog voor detail. Wat is volgens u het boeiendste element in het interieurdesign van de ŠKODA KODIAQ?

Kabaň: We laten de brede, kristalheldere lijnen van het exterieur voortvloeien in het interieur. De nadruk ligt hier op het evenwicht tussen vorm en functionaliteit, op rust en helderheid. Voor mij moet een auto perfect functioneren, maar ook schoonheid uitstralen. Een interieur moet gevoelens van rust en welzijn losmaken. Vanuit deze filosofie hebben we een sfeer gecreëerd die tegelijk elegant, comfortabel en functioneel is.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over ŠKODA Belgium

Press room ŠKODA Import (België) voorbehouden voor journalisten

Copyright - Persberichten en foto's vrij van rechten uitsluitend voor persdoeleinden - Het gebruik van teksten en foto's voor andere doeleinden is niet toegelaten. Alle informatie betreffende de prijzen en uitrusting is louter indicatief. De informatie betreffende de Belgische markt kan u terugvinden op www.skoda.be. 

PROFIEL :

D'Ieteren Group:

Het is ons doel een familie van ondernemingen uit te bouwen die sectoren heruitvinden op zoek naar uitmuntendheid en betekenisvolle impact.

Meer informatie over de Groep D'Ieteren: https://www.dieterengroup.com/...

 

D'Ieteren:

Moving people forward

D’Ieteren speelt een hoofdrol in de maatschappelijke veranderingen die verband houden met uw mobiliteit. In een wereld in volle verandering bereiden wij de toekomst voor. De mobiliteit van morgen moet voor iedereen vlot en duurzaam zijn.

Al 215 jaar investeert D’Ieteren, familiale en maatschappelijk betrokken onderneming, onophoudelijk in het onderzoek naar en de uitwerking van geschikte oplossingen om de mobiliteit van eenieder aan te passen aan de dagelijkse realiteit.

Meer informatie over D'Ieteren Automotive: https://www.dieteren.be/nl/

 

Meer informatie over persoonsgegevens en de verwerking ervan: www.dieteren.be/nl/privacypolicy
Neem contact op met

Industriepark Guldendelle Arthur De Coninckstraat 3 B-3070 Kortenberg

+32 2 233 79 89

www.skoda.be