Gloednieuwe Škoda Kodiaq en Superb: strenge tests in extreme omstandigheden met brio doorstaan

  • Wereldpremière van de gloednieuwe Kodiaq- en Superb-serie dit najaar
  • Van -30 °C tot bijna 50 °C: uitgebreide tests in extreme omstandigheden simuleren 40 jaar gebruik op de weg vóór marktlancering
  • Virtuele tests starten ongeveer vier jaar voordat een nieuw model bij de concessie arriveert

Mladá Boleslav/Kortenberg – De nieuwste generatie van Škoda’s Superb- en Kodiaq-modelreeks doorstond met succes een intensief internationaal testprogramma. Nog voor hun nakende wereldpremière wilde de Tsjechische constructeur uitzoeken wat beide modellen in hun mars hebben. Ze legden daarom meer dan een miljoen kilometer af over een periode van twee jaar. Tijdens de testritten werden de wagens blootgesteld aan temperaturen van -30 °C ten noorden van de noordpoolcirkel en bijna 50 °C in de woestijn van Arizona. Škoda Auto liet ze bovendien een aanhangwagen trekken op de Großglockner Hochalpenstraße en testte verschillende laadinfrastructuren op de varianten met plug-inhybride aandrijflijnen. En ook de uithouding en materialen werden uitvoerig getest op testbanken en in het laboratorium. Zo simuleert Škoda 40 jaar levensecht gebruik nog voor de modellen gelanceerd worden.

Johannes Neft, bestuurslid Škoda Auto Technische Ontwikkeling: “We leven naar de woorden van onze oprichters, Laurin en Klement, uit 1895: alleen het beste is goed genoeg voor onze klanten. Daarom drijven we onze wagens tot het uiterste en simuleren en testen we elke situatie die zich onderweg kan voordoen. In enkele maanden tijd leggen onze wagens meer dan een miljoen kilometer af in de stad en op land- en autosnelwegen. Een gemiddelde klant zou daar 40 jaar over doen.”

Florian Weymar, Hoofd Škoda Auto Kwaliteitsborging, vult aan: “Voor de productie beoordelen we stuk voor stuk de ongeveer 7.000 onderdelen. Onze strenge testprogramma’s leveren nauwkeurige data op over de veerkracht, duurzaamheid en algemene kwaliteit van elk onderdeel. Deze extreme tests bieden ons inzichten in factoren als thermische duurzaamheid, en zelfs in de duurzaamheid van lakken en afwerkingen. We verbinden ons ertoe elke nodige aanpassing op te sporen en te implementeren.”

Uitgebreide tests om elk onderdeel van een nieuwe generatie te onderzoeken

De eerste virtuele tests van een nieuw model beginnen ongeveer vier jaar voor de lancering. Voor de levensechte testritten is dat ongeveer twee jaar later. Via deze tests nemen we de algemene kwaliteit en duurzaamheid van het voertuig onder de loep. Van het chassis en het koetswerk tot de aandrijving en de elektrische systemen. Zo blijft de wagen ook in de zwaarste omstandigheden goed presteren. Veel individuele onderdelen en volledige assemblages, zoals het nieuwe DCC Pro-systeem en de nieuwe TOP-ledmatrixkoplampen, worden ook nog eens getest op speciale testbanken en in het laboratorium.

Extreme omstandigheden: van Arctische kou tot verzengende hitte

Nog voor hun nakende wereldpremière werden de nieuwe generatie Superb en Kodiaq onderworpen aan tests in de meest barre weersomstandigheden. De wagens werden blootgesteld aan temperaturen van -30 °C ten noorden van de noordpoolcirkel. En ze ondergingen tests in de verzengende hitte van Spanje, Afrika en de woestijn van Arizona, bij temperaturen tot maar liefst 50 °C. Dit leverde informatie op over het thermische gedrag van de nieuwe plug-inhybride aandrijflijn.

Extra focus: trek- en laadprestaties

Op de Großglockner Hochalpenstraße in de Oostenrijkse Alpen zetten de gloednieuwe Superb en Kodiaq uitstekende trekprestaties neer. De tests liepen over bergwegen met hellingen tot 13%, wat kostbare inzichten verschafte over remefficiëntie en thermische regeling. Beide modellen zullen beschikbaar zijn in PHEV-versie, met een elektrisch rijbereik van meer dan 100 km. Reden voor Škoda om ineens ook de laadopties en -infrastructuur onder de loep te nemen.

Na de positieve resultaten van het intensieve testprogramma zijn beide series nu klaar voor hun wereldpremière de komende weken. De wagens van de nieuwste generatie vullen het bovensegment van Škoda’s ruime productgamma perfect aan. Een gamma dat wereldwijd inspeelt op de uiteenlopende voorkeuren van klanten.

Liana Picard

PR Manager Škoda Belgium, D'Ieteren Automotive N.V/S.A.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over ŠKODA Belgium

Press room ŠKODA Import (België) voorbehouden voor journalisten

Copyright - Persberichten en foto's vrij van rechten uitsluitend voor persdoeleinden - Het gebruik van teksten en foto's voor andere doeleinden is niet toegelaten. Alle informatie betreffende de prijzen en uitrusting is louter indicatief. De informatie betreffende de Belgische markt kan u terugvinden op www.skoda.be. 

PROFIEL :

D'Ieteren Group:

Het is ons doel een familie van ondernemingen uit te bouwen die sectoren heruitvinden op zoek naar uitmuntendheid en betekenisvolle impact.

Meer informatie over de Groep D'Ieteren: https://www.dieterengroup.com/...

 

D'Ieteren:

Moving people forward

D’Ieteren speelt een hoofdrol in de maatschappelijke veranderingen die verband houden met uw mobiliteit. In een wereld in volle verandering bereiden wij de toekomst voor. De mobiliteit van morgen moet voor iedereen vlot en duurzaam zijn.

Al 215 jaar investeert D’Ieteren, familiale en maatschappelijk betrokken onderneming, onophoudelijk in het onderzoek naar en de uitwerking van geschikte oplossingen om de mobiliteit van eenieder aan te passen aan de dagelijkse realiteit.

Meer informatie over D'Ieteren Automotive: https://www.dieteren.be/nl/

 

Meer informatie over persoonsgegevens en de verwerking ervan: www.dieteren.be/nl/privacypolicy
Neem contact op met

Industriepark Guldendelle Arthur De Coninckstraat 3 B-3070 Kortenberg

+32 2 233 79 89

www.skoda.be