Leerling en meester, tegenstanders en... teamgenoten in Ieper!

Leerling en meester, tegenstanders en... teamgenoten in Ieper!

De kans is groot dat er eind deze week in de Westhoek heel wat over ŠKODA zal worden gepraat! Niet alleen omdat het Tsjechische merk partner is van de Renties Ypres Rally, maar ook omdat er niet minder dan twaalf ŠKODA FABIA R5 aan de start staan in de topklasse van de zesde manche van het Jobfixers Belgian Rally Championship, een rally die ook meetelt voor het Britse kampioenschap. Twee van die FABIA R5 krijgen de rechtstreekse steun van ŠKODA België.

Als rijders van het SXM team zijn de jonge Sébastien Bedoret en Thomas Walbrecq (allebei 23) bezig aan een schitterende nationale campagne, met vier podiumplaatsen bij de vier rally's die ze dit jaar al afwerkten. Maar de pupillen van Freddy Loix zullen het dit weekend moeten opnemen tegen... de meester zelf! De Limburger – met als corijder Pieter Tsjoen, zelf winnaar in Ieper in 2001 (als rijder) en 2017 (als corijder) – laat zijn sportieve pensioen even links liggen om een éénmalige comeback te maken in zijn favoriete wedstrijd. De man die voor altijd als 'Fast Freddy' zal bekend staan wist elf keer te winnen in Ieper, maar wil zich dit jaar, in de eerste grote wedstrijd voor het nieuwe PTR (Pieter Tsjoen Racing), in de eerste plaats amuseren.

 

Freddy Loix: “Plezant om geen favoriet te zijn”

 

“Voor de eerste keer sinds lang kan ik de Ypres Rally afwerken zonder de rol van favoriet te krijgen toegespeeld”, glimlacht Freddy. “En daar ben ik heel blij om! Mijn nieuwe professionele bezigheden nemen heel veel van mijn tijd in beslag en ik werk ook niet langer regelmatig tests af voor ŠKODA Motorsport of Michelin, zoals in het verleden wel het geval was. Voor de Rally van Wervik was het al sinds oktober geleden dat ik nog in een rallywagen had gezeten. En mijn laatste rally dateert al van de East Belgian van 2016. Uiteraard zal ik wedstrijdritme missen, maar dat is niet het belangrijkste. Samen met Pieter wil ik me vooral amuseren! Ik weet dat dit een lange rally zal worden, zeker door de hitte. Toch maak ik me daar geen zorgen over: zelfs op mijn 48ste steek ik nog in een uitstekende fysieke conditie!”

 

Pieter Tsjoen is helemaal klaar om in het rechterzitje van de ŠKODA FABIA R5 #10 plaats te nemen en trekt heel enthousiast naar de start. “Ik denk dat we een heel goed weekend zullen beleven”, blikt hij vooruit. “Het weer wordt schitterend, waardoor de omstandigheden constant zullen zijn. Zoveel te beter voor ons. Tijdens onze testsessie van afgelopen dinsdag merkte ik al dat Freddy er een hoger tempo kon op nahouden dan tijdens de Rally van Wervik. Hij voelt zich uitstekend aan het stuur van de auto en beweert dat ze heel makkelijk te besturen valt. Als corijder ben ik zeer onder de indruk van zijn rust en kalmte en de manier waarop hij de situatie onder controle houdt. Hij geeft me niet de indruk dat hij met de auto aan het 'vechten' is, zoals ik in het verleden bij andere rijders wel kon vaststellen. Alles is berekend, afgemeten. Bij mijn nieuwe team PTR, opgebouwd rond Fabio Lazzerini, is alles geregeld en ik heb er alle vertrouwen in. We zijn geen favoriet, maar ik ken onszelf. We zijn alletwee koersbeesten: als de gelegenheid zich voordoet om een goed resultaat neer te zetten, dan zullen we er alles aan doen om die te grijpen!”

 

Voor Freddy Loix wordt het ook de eerste keer dat hij het in een grote wedstrijd opneemt tegen zijn beschermelingen Sébastien Bedoret en Thomas Walbrecq. “Ik hoop dat we het elkaar wat lastig kunnen maken”, lacht hij. “Maar ik denk – en hoop – dat die jonge gasten sneller zullen zijn dan ons. We zullen in ieder geval 100 procent samenwerken en alle info delen. Het doel is dat ŠKODA een achtste keer de Ypres Rally kan winnen!”

 

Sébastien Bedoret: “Alle troeven in handen”

 

Voor Sébastien Bedoret en Thomas Walbrecq is de context uiteraard helemaal anders. Het duo heeft op dit ogenblik de wind in de rug. Na in vier nationale rally's evenveel keer op het podium te hebben gestaan, verwachten de twee kerels van 23 heel wat van deze Renties Ypres Rally. “We trekken vol vertrouwen naar de start”, bevestigt de rijder van ŠKODA België. “We zitten goed in het ritme, we hebben de wedstrijd goed voorbereid... Kortom, we hebben alle troeven in handen. Maar we weten ook maar al te goed dat Ieper een lastige rally is, waarin je altijd voor 100 procent gefocust moet zijn. De grachten liggen er niet aantrekkelijk bij en elke fout betaal je cash.”

 

Als winnaar van de Rally van Wervik, een regionale wedstrijd die als ideale voorbereiding op Ieper wordt beschouwd, begint Sébastien niet te dromen. “Die overwinning in Wervik was nogal onverwacht”, geeft hij toe. “We stonden er aan de start met de bedoeling een testprogramma af te werken, en daar hebben we ons ook aan gehouden, zonder teveel naar de tijden van de andere rijders te kijken. Zo hebben we geen enkele keer nieuwe banden laten monteren. Winnen was dus een – leuke – verrassing. Ik heb in Wervik ook kunnen vaststellen dat Freddy – derde op slechts zes seconden – nog heel snel kan gaan. Ik vind het schitterend dat we samen een rally kunnen rijden, en ik ben heel blij dat hij in Ieper aan de start staat, want die wedstrijd is toch heel bijzonder voor hem! Ik denk dat zijn aanwezigheid ook voor ons van groot nut zal zijn. We zullen elkaar maximaal helpen – alhoewel ik denk dat het vooral hij zal zijn die mij helpt – en daar zullen we allebei beter van worden. Het wordt niet leerling tégen meester, maar eerder leerling en meester samen om zo te proberen ŠKODA België een zo goed mogelijk resultaat te bezorgen.”

 

Vorig jaar finishten Sébastien en Thomas in de top-5, deze keer dromen ze van een podium. “Maar de concurrentie is heel zwaar”, weet de corijder. “Craig Breen, Kevin Abbring, Ole Christian Veiby en de beste Britten vormen allemaal een internationale referentie. Van Belgische kant zijn er uiteraard ook Kris Princen, Vincent Verschueren of Kevin Demaerschalk… Zonder Freddy en Pieter te vergeten, want wat ze ook mogen beweren, ze zullen zeker bij de besten zijn! Het zal er heet aan toe gaan... in alle betekenissen van het woord. De hitte wordt een extra element waar we rekening zullen moeten mee houden. Ik kan haast niet wachten!”

 

De start wordt vrijdag om 16u10 op de Grote Markt van Ieper gegeven. Na 23 chronoritten en 277 km. tegen de klok wordt de finish verwacht rond 21u32 op zaterdagavond.

 

Contacteer ons
Over ŠKODA Belgium

Press room SKODA Import (België) voorbehouden voor journalisten

Copyright - Persberichten en foto's vrij van rechten uitsluitend voor persdoeleinden - Het gebruik van teksten en foto's voor andere doeleinden is niet toegelaten. Alle informatie betreffende de prijzen en uitrusting is louter indicatief. De informatie betreffende de Belgische markt kan u terugvinden op www.skoda.be. 

PROFIEL VAN DE GROEP:

D'Ieteren, opgericht in 1805 en verder uitgebouwd over verschillende familiegeneraties heen, streeft groei en waardecreatie na dankzij een langetermijnstrategie voor zijn ondernemingen, alsook een actieve stimulering en ondersteuning zodat deze ondernemingen hun positie kunnen ontwikkelen in hun sector of in hun regio's. 

 

De Groep heeft momenteel de volgende activiteiten:

D'Ieteren Automotive verdeelt in België de voertuigen van de merken Volkswagen, Audi, SEAT, Škoda, Bentley, Lamborghini, Bugatti, Porsche en Yamaha. Het heeft een marktaandeel van ongeveer 22% en 1,2 miljoen voertuigen in omloop. Het businessmodel evolueert om de burgers verantwoordelijke en innovatieve mobiliteit aan te bieden. De omzet en het aangepaste bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 3,6 miljard EUR en 119,0 miljoen EUR in 2019.

Belron (54,85% van de stemrechten) streeft een duidelijke doelstelling na: “het verschil maken door de problemen van klanten met veel zorg op te lossen”. Belron is de wereldleider in de herstelling en vervanging van voertuigbeglazing. De onderneming is actief in 39 landen, via volle dochterondernemingen en franchises, met marktleidende merken – zoals Carglass®, Safelite® en Autoglass®. Daarnaast beheert Belron voertuigbeglazings- en andere verzekeringsclaims in naam van verzekeraars. De omzet en het aangepaste bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 4,2 miljard EUR en 400,5 miljoen EUR in het boekjaar 2019.

Moleskine (voor 100% eigendom) is een premium en inspirerend lifestyle merk. Het bedrijf ontwikkelt onder een iconisch merk notebooks en schrijf-, reis- en leesaccessoires die in meer dan 100 landen worden verkocht via een multi-channel distributiestrategie. De omzet en het bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 163,9 miljoen EUR en 18,6 miljoen EUR in 2019.

D’Ieteren Immo (100%) bundelt de vastgoedactiviteiten van de groep D’Ieteren in België. De onderneming heeft ongeveer 30 sites die in 2018 een netto huurinkomsten van 19,7 miljoen EUR gegenereerd hebben. Ze voert ook investeringsprojecten uit en studies met het oog op de opwaardering van sites.  

Meer informatie over persoonsgegevens en de verwerking ervan: www.dieteren.be/nl/privacypolicy
ŠKODA Belgium
Industriepark Guldendelle
Arthur De Coninckstraat 3
B-3070 Kortenberg