Perfecte start: Nieuwe SKODA Fabia R5 wint bij zijn rallydebuut

 

› Jan Kopecký en Pavel Dresler winnen met de nieuwe rallywagen de openingswedstrijd van het Tsjechische rallykampioenschap

› Michal Hrabánek: “We zijn blij dat we zo succesvol van start zijn gegaan.”

› De snelle en meer betrouwbare ŠKODA Fabia R5 maakt indruk op duizenden fans bij zijn debuut op Tsjechische bodem

Eerste wedstrijd, eerste zege met grote voorsprong en elf maal de beste tijd op twaalf klassementsproeven. De nieuwe ŠKODA Fabia R5 heeft een schitterend rallydebuut gemaakt in zijn thuisland Tsjechië. Asia-Pacific-kampioen Jan Kopecký (CZ) stuurde zijn rallywagen naar een soevereine zege in de 50e editie van de Šumava Klatovy-rally op 24 en 25 april. Duizenden fans vuurden de nieuwe ŠKODA Fabia R5 aan, die zich bij zijn debuut al meteen snel en betrouwbaar toonde.

 

“Het rallydebuut van onze nieuwe ŠKODA Fabia R5 in het thuisland van het merk betekende symbolisch het begin van een nieuw hoofdstuk in onze autosporttraditie. We zijn dan ook bijzonder blij dat we zo succesvol van start zijn gegaan. We waren heel benieuwd en het debuut heeft aangetoond dat we met de nieuwe rallywagen op de goede weg zijn”, zei Michal Hrabánek. De directeur van ŠKODA Motorsport waarschuwde echter voor te grote euforie: “We mogen dit eerste succes ook niet overwaarderen. De auto en het team zullen in de volgende rally’s nog heel andere beproevingen moeten doorstaan.”

 

Tijdens de openingswedstrijd van het Tsjechische rallykampioenschap (MČR) liep alles nochtans op rolletjes. Als één van de weinige rallywagens in de geschiedenis wist de ŠKODA Fabia R5 meteen zijn eerste officiële klassementsproef te winnen. Maar daar bleef het niet bij: na een indrukwekkende debuutrally van 150,71 kilometer hadden Jan Kopecký en Pavel Dresler met hun groen-wit-zwarte bolide uiteindelijk 1:34,6 minuten voorsprong op de Fransman Bryan Bouffier, die in 2013 nog de tweede plaats veroverde in het Europese kampioenschap – toen ook achter Kopecký met een ŠKODA.

 

“Het debuut met onze nieuwe ŠKODA Fabia R5 had niet beter kunnen verlopen. We waren natuurlijk heel benieuwd, want na vele testkilometers zou een echte rally ons pas echt kunnen vertellen wat onze auto waard is. En hij heeft het perfect gedaan. Wij zijn heel blij met deze zege en hopen dat we veel mensen in vervoering kunnen brengen met onze nieuwe Fabia R5”, zei fabrieksrijder Kopecký, die tijdens de eerste wedstrijd met zijn nieuwe rallywagen zelfs al verschillende set-ups kon uittesten. “We kijken met ongeduld uit naar de volgende rally’s, want dit is echt een geweldige auto.”

 

De 33 jaar oude rallyroutinier zal opnieuw in actie treden tijdens de Český Krumlov-rally, de tweede manche van het Tsjechische rallykampioenschap, op 22 en 23 mei. Bijna tegelijkertijd, van 21 tot 24 mei, maakt ŠKODA Motorsport zijn comeback in de WRC 2-categorie van het FIA-wereldkampioenschap rally (WRC). Daarin zal de nieuwe ŠKODA Fabia R5 bestuurd worden door Europees kampioen Esapekka Lappi (FIN) en de beloftevolle nieuwkomer Pontus Tidemand (S). “Onze WRC-deelname met twee auto’s wordt een andere uitdaging met onze nieuwe rallywagen. Intussen blijven we testen. Met onze zege hebben wij een goede uitgangspositie voor de toekomst, maar er is nog veel werk aan de winkel.”

 

Elf maal snelst bij de Šumava Klatovy-rally

Jan Kopecký en Pavel Dresler lieten tijdens hun debuutrally met de nieuwe ŠKODA Fabia R5 bij elf van de twaalf specials meteen al de beste tijd noteren. Daarbij won de nieuwe auto niet alleen zijn allereerste officiële klassementsproef, maar opvallend was ook de voorsprong die hij in de langste etappe van de rally (25,59 km) wist uit te bouwen: na de twee runs van de KP lag Kopecký namelijk niet minder dan 17 seconden voor op Bryan Bouffier.

 

 

 

 

Šumava Klatovy-rally – Eindrangschikking

1. Kopecký/Dresler (CZ/CZ), ŠKODA Fabia R5 1:20.20,9 uur

2. Bouffier/Moreau (F/F), Citroën DS3 R5 + 1.34,6 min.

3. Valoušek/Havelková (CZ/CZ), ŠKODA Fabia Super 2000 + 2.48,9 min.

4. Odložilík/Tureček (CZ/CZ), Subaru Impreza WRC + 2.55,1 min.

5. Sýkora/Palivec (CZ/CZ), Ford Fiesta R5 + 2.59,5 min.

 

Tsjechisch rallykampioenschap (MČR)

Evenement                              Datum

Šumava Klatovy-rally           24/04–25/04/2015

Český Krumlov-rally                 22/05–23/05/2015

Hustopeče-rally                        19/06–20/06/2015

Bohemenrally                           10/07–12/07/2015

Barum-rally                              28/08–30/08/2015

Příbram-rally                            02/10–04/10/2015

 

Catherine Van Geel

PR Officer, SKODA Import

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over ŠKODA Belgium

Press room ŠKODA Import (België) voorbehouden voor journalisten

Copyright - Persberichten en foto's vrij van rechten uitsluitend voor persdoeleinden - Het gebruik van teksten en foto's voor andere doeleinden is niet toegelaten. Alle informatie betreffende de prijzen en uitrusting is louter indicatief. De informatie betreffende de Belgische markt kan u terugvinden op www.skoda.be. 

PROFIEL :

D'Ieteren Group:

Het is ons doel een familie van ondernemingen uit te bouwen die sectoren heruitvinden op zoek naar uitmuntendheid en betekenisvolle impact.

Meer informatie over de Groep D'Ieteren: https://www.dieterengroup.com/...

 

D'Ieteren:

Moving people forward

D’Ieteren speelt een hoofdrol in de maatschappelijke veranderingen die verband houden met uw mobiliteit. In een wereld in volle verandering bereiden wij de toekomst voor. De mobiliteit van morgen moet voor iedereen vlot en duurzaam zijn.

Al 215 jaar investeert D’Ieteren, familiale en maatschappelijk betrokken onderneming, onophoudelijk in het onderzoek naar en de uitwerking van geschikte oplossingen om de mobiliteit van eenieder aan te passen aan de dagelijkse realiteit.

Meer informatie over D'Ieteren Automotive: https://www.dieteren.be/nl/

 

Meer informatie over persoonsgegevens en de verwerking ervan: www.dieteren.be/nl/privacypolicy
Contact

Industriepark Guldendelle Arthur De Coninckstraat 3 B-3070 Kortenberg

+32 2 233 79 89

www.skoda.be