Recht naar de top met de ŠKODA MOUNTIAQ: zesde ŠKODA Student Concept Car lonkt naar het avontuur

› Pick-up op basis van de KODIAQ combineert grote veelzijdigheid met indrukwekkend design
› Innovatief design, lichteffecten en nieuwe Simply Clever-features vormen de highlights van de zesde Student Concept Car
› Al sinds 2014 bewijst dit project de hoogstaande kwaliteit van de opleiding aan de ŠKODA-vakschool in Mladá Boleslav

35 leerlingen van de ŠKODA-vakschool beleefden het hoogtepunt van hun jaar opleiding: na acht maanden intensief werk onthulden ze, in de vorm van de ŠKODA MOUNTIAQ, een spectaculaire pick-up gebaseerd op de ŠKODA KODIAQ. Deze conceptauto, die in een speciaal ontwikkelde lakkleur Sunset Orange werd gehuld, maakt indruk met zijn talrijke visuele highlights zoals een lichtstrip bovenop het dak en een opvallende voorzijde inclusief lier, bullbar en bijzondere lichteffecten. Voor de zesde opeenvolgende keer bewijst het project in de praktijk welke technische knowhow de leerlingen opdeden.
Een totaal van 35 ŠKODA-leerlingen uit zeven verschillende richtingen, waaronder zes vrouwen, waren betrokken bij de ontwikkeling en productie van de ŠKODA MOUNTIAQ. De zesde opeenvolgende Student Concept Car is een uniek exemplaar en het opmerkelijke resultaat van maanden werk. In de loop van het project worden de leerlingen bijgestaan door hun instructeurs en door de ŠKODA-experts van de afdelingen design, productie en technische ontwikkeling.


Carsten Brandes, verantwoordelijk voor de ŠKODA Academy verduidelijkt: “Net als de vorige ontwerpen bewijst de ŠKODA MOUNTIAQ de uitzonderlijke technische knowhow en het vakmanschap van onze studenten. Jaar na jaar is hun werk een weerslag van de voortreffelijke kwaliteit van de professionele opleiding aan onze vakschool.”


De naam ŠKODA MOUNTIAQ drukt een avontuurlijke inborst uit en een bepaalde flair in het offroaden. Hij combineert de aantrekkingskracht van een modern lifestyle-voertuig met het buitengewone gebruiksgemak van een pick-up. De achterzijde van de spectaculaire conceptcar krijgt de merknaam ŠKODA geblokletterd, een designelement dat met de nieuwe modellen SCALA en KAMIQ in Europa werd geïntroduceerd.


Meer dan 2.000 uren intensief werk op 8 maanden tijd


De leerlingen begonnen in de herfst van 2018 aan de nieuwe Student Concept Car. “De ŠKODA MOUNTIAQ met onze eigen handen bouwen was voor ons allemaal een unieke gelegenheid omdat we zo onze theoretische kennis in de praktijk konden brengen”, zegt Petr Zemanec. “Bovendien konden we volop gebruik maken van de nieuwe contacten die we met studenten uit andere disciplines uitbouwden. We zullen nooit de 2.000 uur werk vergeten die we spendeerden aan het bouwen van onze unieke pick-up.”


Nadat het design rond was, werd in januari de reële productiefase opgestart. Het koetswerk en het lakken gebeurden simultaan, zodat de studenten hun voertuig tijdig kon afwerken voor de deadline in mei. Het werk begon met het verstevigen van het koetswerk. Nadien werd het dak van de ŠKODA KODIAQ verwijderd en werden er nieuwe achterpanelen, een nieuwe achterruit en nieuwe zijruiten vervaardigd. De zone achter de cockpit van de ŠKODA MOUNTIAQ kreeg een laadbak met daaronder een verborgen opbergruimte. De studenten maakten de deuren korter en breder om ze af te stemmen op de algemene proporties van hun ontwerp. De look van de auto werd harmonieus afgerond met aangepaste bumpers voor en achter. Treeplanken ter hoogte van de deurdrempels en de volledig nieuw ontworpen achterpartij geven de MOUNTIAQ een stoere look mee en zetten zijn visuele impact kracht bij. Een van de grootste uitdagingen voor de studenten was de integratie van een volledig functionele laadklep.


Grotere bodemvrijheid en gespierde motor


De ŠKODA MOUNTIAQ is de eerste Student Concept Car gebaseerd op de ŠKODA KODIAQ. Hij is 4.999 millimeter lang, 2.005 millimeter breed en 1.710 millimeter hoog. De wielbasis bedraagt 2.788 millimeter en het voertuig zet 2.450 kilogram op de weegschaal. Voor betere offroadcapaciteiten voorzagen de leerlingen hun unieke model van 10 centimeter meer bodemvrijheid dan de KODIAQ SCOUT voor een totaal van maar liefst 29 centimeter. Die toename is het resultaat van enerzijds de 17-duims Rockstar II-velgen en anderzijds de speciale offroadbanden met een bijzonder diepe profieltekening. De nieuwe wielen geven de MOUNTIAQ bovendien drie centimeter extra spoorbreedte mee. Een krachtige 2.0 TSI-benzinemotor levert ruim voldoende vermogen: 140 kW (190 pk).


Lier vooraan, creatieve lichteffecten en Orange Sunset-lakwerk


De ŠKODA MOUNTIAQ-studentenauto op zijn stoere offroadwielen is een echte blikvanger. Met zijn hooggeplaatste snorkel en zijn lier omgeven door een bullbar eist de conceptauto meteen alle aandacht op. De lier en de hiervoor speciaal ontworpen bevestiging zijn gemaakt om de meest extreme situaties bij offroadgebruik aan te kunnen. Bij het uittekenen van de verlichting voor de MOUNTIAQ legden de studenten bijzonder veel creativiteit aan de dag. Naast een verlichte laadbak zijn ook het radiatorrooster, het merklogo op de motorkap en de motorruimte van de ŠKODA MOUNTIAQ allemaal voorzien van lichteffecten. De voordeuren projecteren een ŠKODA-logo op de weg en vooraan kreeg de pick-up nieuwe mistlichten mee. Even opvallende designfeatures zijn de unieke lichtbalk op het dak en de speciale koetswerkkleur Orange Sunset die door de studenten werd ontwikkeld.


Net als de Student Concept Cars van de vorige jaren hebben de leerlingen hun vindingrijkheid vertaald in ingenieuze details zoals het zelf ontworpen oplichtende ŠKODA-logo ter hoogte van de dakhemel, de ingebouwde koelkast, de 3D-geprinte wielnaven en de twee walkietalkies die standaard deel uitmaken van het voertuig. Dit jaar creëerden de leerlingen nog een heel bijzonder feature: het logo voor de ŠKODA MOUNTIAQ, een silhouettekening van de auto voor een bergketen. Dit logo is in het oranje geborduurd in de rugleuning van de voorstoelen en verwijst zowel naar de koetswerkkleur als naar de kleuren van de oranje details op het stuurwiel en de versnellingspook.


Net als ieder productiemodel van het merk is ook de MOUNTIAQ voorzien van uitgekiende Simply Clever-ideeën: bijvoorbeeld de nieuwe geïntegreerde trechter voor het ruitensproeierreservoir. Precies zoals het een echte ŠKODA past. Bovendien voegden de studenten een heel bijzondere geluidsinstallatie toe aan het basisinfotainmentsysteem Columbus uit de KODIAQ. Zo worden de 320 watt sterke luidsprekers nu aangevuld met een zowel een versterker als een subwoofer van 2.000 watt.

Zowel de studenten als ŠKODA AUTO doen hun voordeel met het project Student Concept Car


Dit jaar kregen de uitzonderlijk getalenteerde studenten van de ŠKODA-vakschool voor het zesde jaar op rij de gelegenheid om deel te nemen aan het project Student Concept Car. Binnen dit project kunnen de jongelingen hun eigen voertuig ontwerpen en vervolgens bouwen: een unieke kans om de vaardigheden die ze aanleerden in de praktijk te brengen. Voor deze professionals in spe is de nauwe samenwerking met experts uit verschillende afdelingen zoals technische ontwikkeling, productie en design bijzonder opwindend. Maar niet alleen de studenten doen er hun voordeel mee, ook ŠKODA AUTO heeft baat bij de feedback en de ideeën die in de loop van het project naar boven komen. Zodra hun opleiding is afgerond kan het merk bovendien bogen op fantastisch goed getrainde werknemers want iedere student die afstudeert aan de ŠKODA-vakschool wordt aan het einde van de opleiding een job aangeboden bij ŠKODA.


De eerste ŠKODA Student Concept Car dateert van 2014 en het was een tweezitterversie van de ŠKODA CITIGO met de naar CITIJET. De opvolgers heetten FUNSTAR, een ŠKODA FABIA pick-up en ATERO, een coupé op basis van de ŠKODA RAPID SPACEBACK. In 2017 kozen de studenten er opnieuw voor op de ŠKODA CITIGO als basis te gebruiken voor de elektrische ELEMENT. De vijfde Student Concept Car was de 2018 SUNROQ cabrio gebaseerd op de ŠKODA KAROQ.

S19-14N - Mountiaq (3p).pdf

PDF - 153 Kb

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over ŠKODA Belgium

Press room ŠKODA Import (België) voorbehouden voor journalisten

Copyright - Persberichten en foto's vrij van rechten uitsluitend voor persdoeleinden - Het gebruik van teksten en foto's voor andere doeleinden is niet toegelaten. Alle informatie betreffende de prijzen en uitrusting is louter indicatief. De informatie betreffende de Belgische markt kan u terugvinden op www.skoda.be. 

PROFIEL :

D'Ieteren Group:

Het is ons doel een familie van ondernemingen uit te bouwen die sectoren heruitvinden op zoek naar uitmuntendheid en betekenisvolle impact.

Meer informatie over de Groep D'Ieteren: https://www.dieterengroup.com/...

 

D'Ieteren:

Moving people forward

D’Ieteren speelt een hoofdrol in de maatschappelijke veranderingen die verband houden met uw mobiliteit. In een wereld in volle verandering bereiden wij de toekomst voor. De mobiliteit van morgen moet voor iedereen vlot en duurzaam zijn.

Al 215 jaar investeert D’Ieteren, familiale en maatschappelijk betrokken onderneming, onophoudelijk in het onderzoek naar en de uitwerking van geschikte oplossingen om de mobiliteit van eenieder aan te passen aan de dagelijkse realiteit.

Meer informatie over D'Ieteren Automotive: https://www.dieteren.be/nl/

 

Meer informatie over persoonsgegevens en de verwerking ervan: www.dieteren.be/nl/privacypolicy
Neem contact op met

Industriepark Guldendelle Arthur De Coninckstraat 3 B-3070 Kortenberg

+32 2 233 79 89

www.skoda.be