Sébastien Bedoret: "Een fantastische ervaring"

Sébastien Bedoret: "Een fantastische ervaring"

Aan het stuur van hun ŠKODA FABIA R5 hebben Sébastien Bedoret en Thomas Walbrecq het einde van hun allereerste wedstrijd in het wereldkampioenschap rally niet gehaald. Het jonge duo van ŠKODA België betaalde een hoge prijs voor een kleine schuiver, op het moment dat ze 29ste lagen in de tussenstand van de Deutschland Rally. Nochtans hebben ze heel wat redenen om tevreden te zijn!

Voor pure sportmannen als Sébastien en Thomas is een opgave ten gevolge van een stuurfout – hoe klein ook – altijd frustrerend. Maar na afloop van het WRC-debuut van zijn poulains onthield Freddy Loix enkel het positieve. “Ik ben echt heel tevreden over wat ze hebben laten zien”, bevestigt de viervoudige Belgische rallykampioen, consultant voor ŠKODA België en coach van het duo. “Een wedstrijd als de Deutschland Rally is altijd een enorme uitdaging! Ja, onze twee jonge kerels hebben zich door één van de traditionele valstrikken van de proef van Panzerplatte laten vangen… Een klein foutje, dat ze duur hebben betaald. Maar zo leer je het vak! Tot dan hadden ze bij hun eerste ervaring op dit niveau een mooie prestatie neergezet. Ondanks een ongunstige startpositie en de daarbijhorende slechte wegomstandigheden bedroeg het verschil met de toppers in WRC dikwijls slechts anderhalve seconde per kilometer. Ik herinner me dat ik bij mijn eerste WK-rally in Finland op drie seconden per kilometer van de referenties in mijn klasse zat! Je mag niet vergeten dat er hier een tiental professionele rijders aan het stuur van een R5 aanwezig waren, dikwijls gesteund door een constructeur, en allemaal met ervaring die niet te vergelijken valt met die van Sébastien en Thomas. Met wat ik dit weekend heb gezien ben ik er meer en meer van overtuigd dat onze rijder voor de toekomst over een heel interessant potentieel beschikt.”

 

Ondanks een begrijpbare ontgoocheling beseft Sébastien dat hij tijdens zijn eerste wedstrijd in het wereldkampioenschap is gegroeid. “Dit was een ongelooflijke ervaring", stelt de jongeman van 22. “Ik had me er aan verwacht dat het moeilijk zou zijn… en dat was ook het geval! De wegomstandigheden waren heel lastig, de grip veranderde voortdurend. De visuele referentiepunten zijn heel verschillend van die in België, er zijn heel wat bochten die blind genomen moeten worden en als je na twee verkenningspassages 100 procent op de nota's moet rijden, dan zit daar uiteraard af en toe een aarzeling tussen. Ik had me tot doel gesteld op minder dan twee seconden per kilometer van de besten te draaien. We konden vaststellen dat we daar dikwijls ruim onder zaten. In de chronorit van Wadern-Weiskirchen, de laatste van de vrijdaglus, zaten we zelfs onder de seconde. Ik moet toegeven dat het parcours van die proef het meeste op dat van een Belgische KP leek…”

 

Jammer genoeg was er dat kleine foutje tijdens de dertiende klassementsrit, de beruchte Panzerplatte-proef op het militaire domein van Baumholder. “Ik had besloten om tijdens de tweede doortocht iets meer aan te vallen”, legt de rijder uit. "In een blinde rechtse bocht kwam ik bij het aansnijden iets buiten de 'rails' terecht en de wagen begon te schuiven op de kiezel. Ik moest mijn rijlijn iets openen, waardoor ik gedurende een tiental centimeter een boordsteen raakte. Twee velgen stuk, en we hadden maar één reservewiel in de auto… Jammer, want na 31 kilometer waren we 40 seconden sneller dan bij de eerste doortocht. Voordien waren we bij het zoeken naar de juiste rempunten een paar keer rechtdoor geschoven, maar echt in de problemen waren we nog nooit gekomen... We hebben onze eerste echte fout duur betaald, maar dat hoort bij de sport.”

Ondanks alles kon ook Thomas, 23 sinds afgelopen donderdag, nog glimlachen. “Ongelooflijk hoeveel we hier hebben bijgeleerd!” stelde de corijder. “Bij de eerste doortocht op Panzerplatte had Sébastien het soms moeilijk om alle informatie die ik hem verstrekte te verwerken. We begrepen snel waarom, ik veranderde de manier waarop ik de nota’s las, en bij de tweede doortocht ging het al pakken beter! Jammer dat we door die kleine schuiver niet aan het eind zijn geraakt, maar voor het overige was dit een heel positieve ervaring.”

 

Na de wagen grondig te hebben nagekeken besloten ŠKODA België, Freddy Loix, het team van Pevatec en de rijders om op zondag niet opnieuw te vertrekken. "We zijn er niet zeker van dat het differentieel niet werd geraakt en we verkiezen eerst alles grondig na te kijken. We willen niet het risico lopen onze FABIA R5 nog meer te beschadigen, met het oog op onze volgende wedstrijd, de Omloop van Vlaanderen”, aldus Peter Vandenbroucke, baas van het Pevatec-team. “We trekken vol vertrouwen richting Roeselare: ik ben er zeker van dat Sébastien en Thomas er met hun ervaringen uit Duitsland op zak één en ander zullen kunnen laten zien!” Afspraak dus op 31 augustus en 1 september, voor de zevende manche van het Belgische rallykampioenschap.

 

Contacteer ons
Over ŠKODA Belgium

Press room SKODA Import (België) voorbehouden voor journalisten

Copyright - Persberichten en foto's vrij van rechten uitsluitend voor persdoeleinden - Het gebruik van teksten en foto's voor andere doeleinden is niet toegelaten. Alle informatie betreffende de prijzen en uitrusting is louter indicatief. De informatie betreffende de Belgische markt kan u terugvinden op www.skoda.be. 

PROFIEL VAN DE GROEP:

D'Ieteren, opgericht in 1805 en verder uitgebouwd over verschillende familiegeneraties heen, streeft groei en waardecreatie na dankzij een langetermijnstrategie voor zijn ondernemingen, alsook een actieve stimulering en ondersteuning zodat deze ondernemingen hun positie kunnen ontwikkelen in hun sector of in hun regio's. 

 

De Groep heeft momenteel de volgende activiteiten:

D'Ieteren Automotive verdeelt in België de voertuigen van de merken Volkswagen, Audi, SEAT, Škoda, Bentley, Lamborghini, Bugatti, Porsche en Yamaha. Het heeft een marktaandeel van ongeveer 22% en 1,2 miljoen voertuigen in omloop. Het businessmodel evolueert om de burgers verantwoordelijke en innovatieve mobiliteit aan te bieden. De omzet en het aangepaste bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 3,6 miljard EUR en 119,0 miljoen EUR in 2019.

Belron (54,85% van de stemrechten) streeft een duidelijke doelstelling na: “het verschil maken door de problemen van klanten met veel zorg op te lossen”. Belron is de wereldleider in de herstelling en vervanging van voertuigbeglazing. De onderneming is actief in 39 landen, via volle dochterondernemingen en franchises, met marktleidende merken – zoals Carglass®, Safelite® en Autoglass®. Daarnaast beheert Belron voertuigbeglazings- en andere verzekeringsclaims in naam van verzekeraars. De omzet en het aangepaste bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 4,2 miljard EUR en 400,5 miljoen EUR in het boekjaar 2019.

Moleskine (voor 100% eigendom) is een premium en inspirerend lifestyle merk. Het bedrijf ontwikkelt onder een iconisch merk notebooks en schrijf-, reis- en leesaccessoires die in meer dan 100 landen worden verkocht via een multi-channel distributiestrategie. De omzet en het bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 163,9 miljoen EUR en 18,6 miljoen EUR in 2019.

D’Ieteren Immo (100%) bundelt de vastgoedactiviteiten van de groep D’Ieteren in België. De onderneming heeft ongeveer 30 sites die in 2018 een netto huurinkomsten van 19,7 miljoen EUR gegenereerd hebben. Ze voert ook investeringsprojecten uit en studies met het oog op de opwaardering van sites.  

Meer informatie over persoonsgegevens en de verwerking ervan: www.dieteren.be/nl/privacypolicy
ŠKODA Belgium
Industriepark Guldendelle
Arthur De Coninckstraat 3
B-3070 Kortenberg