Škoda Auto: ‘Magic Eye’-camerasysteem stelt snel onderhoudsbehoeften aan de lopende band vast

  • Op AI gebaseerd systeem gebruikt beeldanalyse om afwijkingen in het proces op te sporen
  • ‘Magic Eye’ ontwikkeld en geïntegreerd door het Škoda FabLab op de assemblagelijn van Mladá Boleslav voor de Enyaq iV en Octavia
  • Geplande implementatie voor extra assemblagelijnen in de sites van Mladá Boleslav en Kvasiny
  • Škoda Auto is een van de eerste bedrijven in Tsjechië die gebruikmaken van AI-ondersteund predictief onderhoud

Mladá Boleslav/Kortenberg, 22 February 2023 –  Škoda Auto maakt gebruik van op AI gebaseerde beeldherkenning om ervoor te zorgen dat onderhoudsbehoeften aan de assemblagelijn tijdig worden vastgesteld. In de hoofdfabriek in Mladá Boleslav heeft het Škoda FabLab een systeem geïnstalleerd dat de apparatuur van de assemblagelijn continu in de gaten houdt. Het staat in verbinding met een computer die kunstmatige intelligentie (AI) gebruikt om onregelmatigheden in de processen op te sporen en elke onderhoudsbehoefte vast te stellen. Škoda Auto is daarmee een van de eerste bedrijven in Tsjechië die gebruikmaken van de mogelijkheden van AI-ondersteund predictief onderhoud.

Miroslav Stejskal, Predictive Maintenance Coordinator, Škoda Auto Central Technical Service, zegt: “Bij Škoda Auto zetten we in op predictief onderhoud als middel om ervoor te zorgen dat onze productieapparatuur altijd in perfecte staat verkeert. Een AI-systeem vergelijkt voortdurend de huidige processtatus met de optimale basisomstandigheden. Het wordt geleerd om bepaalde patronen vast te stellen, zijn databank wordt voortdurend aangevuld, en het herkent veranderingen onmiddellijk. Daardoor kunnen we meteen reageren, wordt de efficiëntie van onze processen geoptimaliseerd en kunnen we rekenen op de best mogelijke benutting van onze productiecapaciteit.”

Camera’s op de hangbaan van de assemblagelijn

De beelden van apparatuur en onderdelen die aan slijtage onderhevig zijn, zoals liggers, bouten of bekabeling, worden vastgelegd door camera’s op de hangbaan van de assemblagelijn. Zodra de op AI gebaseerde computer die met de camera in verbinding staat, onregelmatigheden in het proces of een behoefte aan onderhoudswerkzaamheden detecteert, signaleert hij deze in real time.

Dankzij permanente controles kunnen noodzakelijke onderhoudsmaatregelen vroegtijdig worden opgespoord

‘Magic Eye’ vergelijkt onmiddellijk zijn uiterst nauwkeurige foto’s met duizenden opgeslagen beelden. Zo kan het afwijkingen van de optimale basisomstandigheden opsporen en foutbronnen vaststellen. Het gebruik van blauw licht zorgt ervoor dat de AI-tool betrouwbaar onderscheid maakt tussen scheuren en krassen en de juiste diagnoses stelt. Bovendien breidt het systeem zijn database voortdurend uit. Als het bijvoorbeeld een versleten bout vindt, markeert het de plaats als foutloos zodra het onderdeel is vervangen en opnieuw is gecontroleerd. Voor de evaluatie van gedetecteerde afwijkingen gebruikt het systeem informatie over onregelmatigheden die het in het verleden heeft vastgesteld.

Huidig gebruik op de assemblagelijn voor de modellen Enyaq iV en Octavia

Škoda gebruikt ‘Magic Eye’ in zijn hoofdfabriek in Mladá Boleslav, op de assemblagelijn voor de modellen Enyaq iV en Octavia. Daarmee is Škoda Auto een van de eerste bedrijven in Tsjechië die gebruikmaken van de mogelijkheden van AI-ondersteund predictief onderhoud. Om het systeem verder te kunnen optimaliseren en een bredere integratie in de sites van Mladá Boleslav en Kvasiny te versnellen heeft het FabLab een deel van de assemblagelijn gesimuleerd. Deze ‘implementatie-arena’ kan worden gebruikt om te experimenteren met verschillende camera-instellingen, om systeemparameters te configureren en om schade aan de assemblagelijn te simuleren.

S23-01N - SKODA AUTO Magic Eye (3p).pdf

PDF - 135 Kb

Liana Picard

PR Manager ŠKODA Import, D'Ieteren Automotive N.V/S.A.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over ŠKODA Belgium

Press room ŠKODA Import (België) voorbehouden voor journalisten

Copyright - Persberichten en foto's vrij van rechten uitsluitend voor persdoeleinden - Het gebruik van teksten en foto's voor andere doeleinden is niet toegelaten. Alle informatie betreffende de prijzen en uitrusting is louter indicatief. De informatie betreffende de Belgische markt kan u terugvinden op www.skoda.be. 

PROFIEL :

D'Ieteren Group:

Het is ons doel een familie van ondernemingen uit te bouwen die sectoren heruitvinden op zoek naar uitmuntendheid en betekenisvolle impact.

Meer informatie over de Groep D'Ieteren: https://www.dieterengroup.com/...

 

D'Ieteren:

Moving people forward

D’Ieteren speelt een hoofdrol in de maatschappelijke veranderingen die verband houden met uw mobiliteit. In een wereld in volle verandering bereiden wij de toekomst voor. De mobiliteit van morgen moet voor iedereen vlot en duurzaam zijn.

Al 215 jaar investeert D’Ieteren, familiale en maatschappelijk betrokken onderneming, onophoudelijk in het onderzoek naar en de uitwerking van geschikte oplossingen om de mobiliteit van eenieder aan te passen aan de dagelijkse realiteit.

Meer informatie over D'Ieteren Automotive: https://www.dieteren.be/nl/

 

Meer informatie over persoonsgegevens en de verwerking ervan: www.dieteren.be/nl/privacypolicy
Neem contact op met

Industriepark Guldendelle Arthur De Coninckstraat 3 B-3070 Kortenberg

+32 2 233 79 89

www.skoda.be