ŠKODA FABIA RS Rally2: een nieuw hoofdstuk in het succesverhaal
- Nieuw ontworpen rallyvoertuig gebaseerd op de vierde generatie van de FABIA
- Nieuwe motor en verbeterde technologie voor de opvolger van de FABIA Rally2 evo
- Uitgebreide reeks testen op asfalt, grind en sneeuw
Maak de weg vrij voor de nieuwe ŠKODA FABIA RS Rally2: ŠKODA Motorsport presenteert de opvolger van de FABIA Rally2 evo. Het nieuwe rallymodel van Mladá Boleslav is gebaseerd op de vierde generatie van de ŠKODA FABIA en volgt het meest succesvolle Rally2-voertuig van de afgelopen jaren op. ŠKODA Motorsport heeft voor de FABIA RS Rally2 een nieuwe motor ontwikkeld, de handling, aandrijflijn en elektronica verbeterd en de veiligheidssystemen voor de rijder en navigator versterkt. De nieuwe FABIA RS Rally2 heeft zijn talenten bewezen in een veeleisende reeks testen op asfalt, grind en ijs en in diverse weersomstandigheden en is ideaal uitgerust om de overwinningen en titels in de toekomst over te laten aan klantenteams.
Michal Hrabánek, het hoofd van ŠKODA Motorsport, zegt: "Stilstaan betekent teruggaan en dat geldt vooral in de autosport. Bij de ontwikkeling van de nieuwe FABIA RQ Rally2 pasten we daarom de ervaring toe die we hadden opgedaan met het vorige model en optimaliseerden we elk detail. Het doel was om de meest succesvolle rallyauto ter wereld te verbeteren. Ik ben trots op het voltallige ŠKODA Motorsport-team dat dit doel met enorm veel toewijding heeft nagejaagd. Ik wil ook onze collega’s van Serieontwikkeling bedanken, want de vierde generatie van de FABIA heeft ons de perfecte basis gegeven voor de FABIA RS Rally2."
De gloednieuwe ŠKODA FABIA RS Rally2 is een rallyauto voor de Rally2-categorie en beschikt over de beste aerodynamica in zijn klasse en het buitengewoon sterke koetswerk van het productiemodel. Het ŠKODA Motorsport-team heeft naast de elektronica, veiligheid en handling vooral de aandrijving geoptimaliseerd ten opzichte van het succesvolle voorgangermodel. De ingenieurs ontwikkelden ook een nieuwe 1,6-litermotor met turbocompressor op basis van de 2.0 TSI van de motorreeks EA888, die onder meer wordt gebruikt in de RS-modellen. ŠKODA’s nieuwe lakwerk voor de autosport benadrukt de nauwe banden met de sportieve RS-seriemodellen; het Mamba Green-kleurenschema is een knipoog naar de OCTAVIA RS en de ENYAQ COUPÉ RS iV.
Reeks veeleisende testen in een aantal weersomstandigheden
Om de nieuwe ŠKODA FABIA RS Rally2 optimaal klaar te stomen voor actie op het rallycircuit, heeft ŠKODA Motorsport de nieuwkomer bijna een jaar lang onderworpen aan uitgebreide tests op asfalt, grind en sneeuw. De tests vonden vanaf de zomer van 2021 plaats in Tsjechië, Frankrijk, Italië, Kroatië, Duitsland, België en Spanje en in extreme winterse omstandigheden in Finland.
Overzicht: technische hoogtepunten van de nieuwe rallyauto
- Breder koetswerk en langere wielbasis voor verbeterde gewichtsverdeling
- Remsysteem voor autosport met buitengewoon krachtige remfunctie en efficiënte koeling
- Duurzame ophangingsonderdelen zodanig ontworpen, dat ze bestand zijn tegen extreme omstandigheden
- Rolkooi gemaakt van 35,8 meter stalen buizen en goed beschermde brandstoftank
ŠKODA Motorsport heeft een groot aantal voor de rallysport geoptimaliseerde componenten geïntegreerd in de nieuwe FABIA RS Rally2. Een speciaal remsysteem en een nauwkeurig gebalanceerd onderstel besparen waardevolle tienden van een seconde op het circuit. De rolkooi, bestaande uit 35,8 meter stalen buizen en een speciaal beschermde brandstoftank, garandeert een hoog veiligheidsniveau aan boord. Bovendien beantwoorden de elektronica en regeleenheden aan de exacte vereisten van de rijder en navigator tijdens een rally.
Sommige componenten die in rallyvoertuigen worden gebruikt, verschillen aanzienlijk van hun tegenhangers in productievoertuigen. In plaats van gebruik te maken van negen airbags en talloze elektronische rijhulpsystemen die te vinden zijn in de FABIA, vertrouwt de nieuwe ŠKODA FABIA RS Rally2 in veel opzichten louter op mechanica. Hij beschikt ook over gespecialiseerde componenten, zoals een rolkooi en een speciaal beschermde brandstoftank. In tegenstelling tot de FABIA maakt de rallyversie alleen gebruik van sensoren voor motormanagement en de weergave van remdruk, stuurwielpositie en brandstof. De sensoren verschaffen louter informatie en voeren in tegenstelling tot die van het productiemodel geen bedieningsfuncties uit. Alleen de regeleenheid van de motor gebruikt sensorgegevens om ervoor te zorgen dat de motor optimaal functioneert in alle rijmodi en diverse weersomstandigheden.
Andere remschijven op de vooras voor asfalttests dan voor grindtests
In een rallyvoertuig kan het remsysteem waardevolle tienden van een seconde besparen in de race tegen de klok. Hoe sterker de vertraging, hoe later de rijder kan remmen in een bocht. In manoeuvres waar hard wordt geremd, bereiken de remschijven gemakkelijk temperaturen van meer dan 700 graden Celsius. Om te allen tijde efficiënte koeling te verzekeren, worden de remschijven van de FABIA RS Rally2 intern geventileerd en is er een geoptimaliseerd koelsysteem voor de remmen ter beschikking voor ritten op grind en asfalt. De remschijven voor asfalt hebben een diameter van 355 millimeter vooraan en 300 millimeter achteraan, waardoor 18-duimsvelgen met velgmaat 8x18 nodig zijn. De remmen voor gebruik op grind meten zowel voor- als achteraan 300 millimeter. In dit geval worden 15-duimsvelgen met maat 7x15 gebruikt.
Speciale brandstoftank voor 100% duurzame benzine of voor fossiele racebrandstof
De FABIA RS Rally2 heeft een speciale brandstoftank met schokbestendig rubber in overeenstemming met de voorschriften van de FIA (Fédération Internationale d’Automobile). De inhoud bedraagt 82,5 liter. Een speciale schuimrubberen vulling voorkomt dat er brandstof lekt. Extra bescherming bieden een dop die is samengesteld uit koolstofvezel en Kevlar en een absorberende laag aan de onderkant. Het hele seizoen 2022 lang zal 100% duurzame benzine worden gebruikt op het FIA World Rally Championship (WRC). Deze benzine is gebaseerd op moderne grondstoffen en zeer zuivere hernieuwbare componenten. De biobrandstoffen worden geput uit biologisch afval en synthetische e‑brandstoffen. Ze worden geproduceerd met hernieuwbare energiebronnen die elektrolyse van 'groene' waterstof mogelijk maken en met CO2 die uit de lucht en uit industriële processen wordt geëxtraheerd. De 100% hernieuwbare benzine wordt dan in een laboratorium vermengd zonder gebruik te maken van fossiele brandstofcomponenten.
35,8 meter stalen buizen beschermen de crew
ŠKODA Motorsport-ingenieurs hebben voor de FABIA RS Rally2 een rolkooi ontwikkeld die bestaat uit 35,8 meter aan sterke buizen van chroom-molybdeenstaal en aan het onderstel wordt gelast tijdens de bouw van het koetswerk. Vervolgens worden de zijpanelen en het dak gemonteerd. Deze procedure maakt een nog nauwkeurigere productie mogelijk en zorgt ervoor dat alles goed op het koetswerk is afgestemd.
Speciaal rallyonderstel en langere levensduur van componenten
Het onderstel van de FABIA RS Rally2 is ook zodanig ontworpen dat het aan de vereisten van de rallysport voldoet. In vergelijking met het vorige model is de ophangslag van de schokdempers langer en zijn de MacPherson-veerpoten steviger. Bovendien hebben de designers de wrijving in de dempers teruggedrongen. De langere wielbasis gaf ook aanleiding tot de ontwikkeling van nieuwe ophangkinematica. Naast het ontwerp van het differentieel werden ook de schakelkarakteristiek van de versnellingsbak en de duurzaamheid van verschillende componenten geoptimaliseerd.
Gemakkelijke bediening met touchpad en stuurwielknoppen
Het grotere hoofddisplay van de FABIA RS Rally2, dat zelfs video-informatie kan afspelen, is intuïtief te bedienen tijdens rally’s. Het interieur beschikt ook over een nieuw centraal bedieningspaneel met een touchscreen en geïntegreerde intercom. De rijder heeft rechtstreeks toegang tot talloze functies via de knoppen op het stuurwiel en ook de knop om de motor te starten is geïntegreerd in het stuurwiel, waar hij makkelijk te bereiken is indien de motor bijvoorbeeld stilvalt na een tolbeweging.
Verbeterde gewichtsverdeling dankzij breder koetswerk en verlengde wielbasis
Met het onderstel, dat is gebaseerd op de huidige generatie van het productiemodel ŠKODA FABIA, slaagden de ingenieurs erin de rijeigenschappen van de rallyauto verder te optimaliseren. De FABIA RS Rally2 is voorzien van de langere wielbasis van de vierde generatie van de FABIA, wat de auto stiller en de achterkant stabieler maakt. De brandstoftank is van positie gewijzigd tegenover de ŠKODA FABIA Rally2 en de extra ruimte in het motorcompartiment wordt gebruikt voor een grotere intercooler.
Aandrijving: nieuw ontworpen turbomotor, sequentiële versnellingsbak en vierwielaandrijving
- ŠKODA FABIA RS Rally2 is uitgerust met nieuwe motor die is gebaseerd op de 2.0 TSI van de motorreeks EA888 en ongeveer 214 kW (289 pk) levert
- Sequentiële versnellingsbak met vijf versnellingen maakt schakelen in milliseconden mogelijk
- Scheidingskoppeling tussen voor- en achteras werkt nu hydraulisch
ŠKODA Motorsport heeft voor de FABIA RS Rally2 een nieuwe motor ontwikkeld en de aandrijving, die zich in de loop der tijd bewezen heeft, verder geoptimaliseerd. De 1,6-literturbomotor van de FABIA RS Rally2 is gebaseerd op de 2.0 TSI van de motorreeks EA888 met een vermogen van ongeveer 214 kW (289 pk). De maximumkoppel van 430 Nm wordt via een sequentiële versnellingsbak met vijf versnellingen en twee differentiëlen verdeeld over de vier wielen.
De Rally2-voorschriften van de Fédération Internationale de l’Automobile (FIA) bedingen een 1,6-literturbomotor op basis van een productiemotor voor voertuigen in deze categorie. Bij de ontwikkeling van de nieuwe aandrijving voor de nieuwe ŠKODA FABIA RS Rally2 koos ŠKODA Motorsport ervoor om de 2.0 TSI met geïntegreerd uitlaatspruitstuk van de motorreeks EA888 als basis te gebruiken, die onder meer wordt gebruikt in de RS-modellen van het merk. In vergelijking met de motor van de FABIA Rally2 evo beschikt de nieuwe versie van de viercilindermotor over opnieuw ontworpen inlaatbuizen en uitlaatpijpen, geoptimaliseerde zuigers en verbrandingskamers, variabele kleppentiming en een opnieuw ontworpen smeersysteem voor een aanzienlijk verbeterd verbrandingsproces. De ingenieurs herzagen ook het uitlaatsysteem, dat nu een nieuwe turbocompressor heeft, en ontwikkelden een innovatieve intercooler en een innovatief koelcircuit met een groter koelvermogen. De FABIA RS Rally2 beschikt eveneens over nieuwe motormanagementsoftware. De diameter van de luchtrestrictor bedraagt 32 millimeter en is daarmee in overeenstemming met de technische voorschriften van de FIA voor de Rally2-categorie. Dit vertaalt zich in een motorvermogen van ongeveer 214 kW (289 pk) en een maximumkoppel van 430 Nm.
Vermogensoverdracht via versnellingsbak met vijf versnellingen en twee differentiëlen over de vier wielen
De sequentiële versnellingsbak met vijf versnellingen, die speciaal voor gebruik in rally’s is ontworpen, stelt de rijder in staat om in milliseconden te schakelen door alleen de versnellingspook te gebruiken. Hoewel de FABIA RS Rally2 een mechanische koppeling heeft, wordt die alleen gebruikt om te starten, te parkeren of voor traag rijden. Voor een optimale acceleratie op smalle, bochtige rallyetappes heeft de FABIA RS Rally2 een relatief lage overbrengingsverhouding, waardoor de topsnelheid van de auto ongeveer 200 km/u bedraagt.
Het rijconcept van de FABIA RS Rally2 verschilt aanzienlijk van dat van het productiemodel en dat komt vooral door de vierwielaandrijving. Aangezien de technische voorschriften van de FIA het gebruik van elektronische rijhulpmiddelen verbieden om tractie te verbeteren, zijn alleen mechanische sperdifferentiëlen toegestaan op de voor- en achteras; een bijkomend centraal differentieel is niet toegestaan. De spreidingskoppeling tussen de voor- en achteras, die wordt geactiveerd wanneer de handrem wordt gebruikt, helpt bij bochtenwerk op het rallycircuit. De ophanging beschikt op beide assen over MacPherson-veerpoten die zijn ontworpen om extreme lasten aan te kunnen.
Design en aerodynamica: productiemodel biedt de perfecte basis
- FABIA RS Rally2 beschikt over beste aerodynamica in zijn klasse van vierde generatie van de FABIA
- Downforce bijna verdubbeld ten opzichte van voorganger
- Emotieve designtaal; lakafwerking in RS-kleur Mamba Green
De nieuwe ŠKODA FABIA RS Rally2 brengt de emotieve designtaal van de vierde generatie van de FABIA naar de internationale racebanen. De nieuwe rallyauto plukt de voordelen van de aerodynamica van het productiemodel. ŠKODA Motorsport ontwikkelde een zeer efficiënt aerodynamisch pakket op basis van de luchtweerstandscoëfficiënt van de FABIA, die de beste in zijn klasse is. Het resultaat: de nieuwe FABIA RS Rally2 genereert bijna dubbel zo veel downforce als zijn voorganger. Het nieuwe lakwerk in Mamba Green van ŠKODA Motorsport strookt met dat van de sportieve RS-seriemodellen OCTAVIA RS en ENYAQ COUPÉ RS iV.
Het nieuwe FABIA RS Rally2-rallymodel vertaalt de designtaal van de vierde generatie van de FABIA naar de wereld van de autosport. Naast de verlengde dakspoiler met zijvinnen neemt het rallymodel ook de platte, scherp omringde koplampen vooraan over van het productievoertuig, die doorlopen tot aan het grote, zeshoekige ŠKODA-radiatorrooster. De voor- en achterlichten leggen visuele accenten met ledtechnologie. De rallyversie van de FABIA verschilt ook van het productiemodel door een aanzienlijk bredere voor- en achtervleugel en talloze luchtuitlaten in het koetswerk. Het Mamba Green-lakwerk, dat ook is terug te vinden in de OCTAVIA RS en de ENYAQ COUPÉ RS iV, verwijst naar ŠKODA’s RS-familie.
Downforcewaarden praktisch verdubbeld
De productieversie van de ŠKODA FABIA heeft de beste luchtweerstandscoëfficiënt in zijn categorie. De experts bij ŠKODA Motorsport gebruikten deze perfecte fundering om het aerodynamicapakket voor de FABIA RS Rally2 te ontwikkelen. Door minutieus aandacht te besteden aan elk detail slaagde het team erin om de downforce bijna te verdubbelen in vergelijking met zijn voorganger. Dit is enorm van voordeel op het circuit, aangezien een grotere downforce hogere snelheden in bochten vergemakkelijkt. Omwille van de voorschriften lieten de ingenieurs actieve aerodynamische delen achterwege, zoals het radiatorrooster van de FABIA.
Lukáš Vojík, een aerodynamicaspecialist van Technische ontwikkeling bij ŠKODA AUTO, legt uit: "Sommige aerodynamische elementen van het productiemodel hebben hun waarde ook in de rallyauto bewezen. Bij dit model hebben we meer aandacht besteed aan de aerodynamische eigenschappen dan bij de voorganger en we hebben elk detail van dichtbij onderzocht. Ons doel: de downforce groter maken voor hogere snelheden in bochten en een verbeterde handling en tegelijkertijd de aerodynamische efficiëntie van het voertuig verhogen."
De luchtgordijnen in de voorbumper van het FABIA-productiemodel leiden de luchtstroom aerodynamisch en dicht over het koetswerk en de wielen. Diezelfde luchtgordijnen worden ook in de FABIA RS Rally2 gebruikt. Samen met nieuwe zijschorten, die voorkomen dat lucht via de zijkant onder het voertuig stroomt, vergroten ze de downforce. Met behulp van een voorsplitter over de volledige onderkant van de voorbumper garanderen ze optimale aerodynamische efficiëntie aan de voorkant. De splitter verlaagt ook de hoeveelheid lucht die onder het voertuig stroomt en zorgt zo voor een snellere luchtstroom en een lagere druk onder het voertuig, waardoor de downforce toeneemt.
Aerodynamische componenten die typisch zijn voor een rallyauto
Verschillende aerodynamische componenten werden speciaal ontwikkeld voor de FABIA RS Rally2. Naast de bredere wielkasten voor- en achteraan vergroot ook de nieuw ontwikkelde achtervleugel de downforce. De dimensies en posities voldoen aan de voorschriften voor de voertuigbreedte en -hoogte. Een kleinere spoilerlip, de zogenaamde Gurney-lip, dient als scherpe rand en verbetert eveneens de downforce. De luchtstroom over het dak wordt geoptimaliseerd dankzij een centraal gepositioneerde luchtinlaat die tegelijkertijd frisse lucht toevoert aan de cockpit. Op een productiemodel bevindt deze luchtinlaat zich onder de voorruit, maar op rallyauto's is deze zone erg blootgesteld aan stof of water.
Koellucht voor motor en remmen
De motor en remmen vergen meer koellucht tijdens het racen. Die wordt toegevoerd via speciale aerodynamische componenten in de FABIA RS Rally2. Via twee brede, centrale luchtinlaten aan de voorkant kan frisse lucht naar het bovenste gedeelte van de motorruimte en naar de intercooler met turbocompressor worden gestuurd. Openingen aan weerszijden van de motorkap voeren de warme lucht af. Bovendien stroomt er rechtstreeks koellucht naar de remklauwen via twee inlaten in de voorbumperschort en ventilatiepijpjes.
Veiligheid: een nog betere bescherming voor rijder en navigator
- Veiligheidsuitrusting van Rally2-voertuig gaat verder dan de strikte technische voorschriften van de FIA
- Bescherming tegen zijdelingse impact gemaakt van koolstofvezel, Kevlar en energieabsorberend schuimrubber
De ingenieurs van ŠKODA Motorsport hebben talrijke maatregelen geïntroduceerd om de rijder en navigator in de FABIA RS Rally2 nog beter te beschermen in geval van een ongeval. Een van de prioriteiten was de veiligheid in geval van zijdelingse impact en uitvoerige analyses van ongevallen leverden belangrijke informatie over dit probleem.
De maatregelen en de uitrusting om de inzittenden in een rallyvoertuig te beschermen, verschillen aanzienlijk van die in een productiemodel. De airbags die in de productieversie van de vierde generatie FABIA te vinden zijn, kunnen niet worden gebruikt in de rallysport omdat de sensoren en elektronische controlesystemen te gevoelig reageren op de hoge g-kracht tijdens asfaltetappes, op grindcircuits of in lange tijdsritten. Het veiligheidsconcept vertrouwt daarom op mechanische oplossingen, zoals een rolkooi en zijdelingse bescherming gemaakt uit koolstofvezel en energieabsorberend schuimrubber. Zespuntsgordels en racestoelen met geïntegreerde hoofdbescherming horen hier ook bij.
Rolkooi gemaakt van zeer sterk chroom-molybdeenstaal
Toen het nieuwe model werd ontworpen, gebruikten de ingenieurs van ŠKODA Motorsport analysegegevens van rallyongevallen uit het verleden. De rolkooi voor de nieuwe FABIA RS Rally2, gemaakt van 35,8 meter sterk chroom-molybdeenstaal, bestaat uit longitudinale, transversale en diagonale buizen in de deuropeningen, onder het dak, rond de voorruit en achter de stoelen. De dimensies en het materiaal van de veiligheidscel worden bepaald door de technische voorschriften van de Fédération Internationale de l’Automobile (FIA). ŠKODA Motorsport gaat met de nieuwe Rally FABIA veel verder dan deze vereisten. De hoekplaten die relevant zijn in geval van een zijdelingse impact, zijn ook robuuster dan bepaald in de voorschriften.
De rolkooi werd ontworpen met behulp van computerberekeningen en stelt de overlevingsruimte van de rijder en de navigator veilig in geval van een ongeval, zelfs als het koetswerk zwaar beschadigd is. Ze vormt eveneens een integraal onderdeel van het onderstel, waar ze door gecertificeerde experts met de hand aan werd gelast. Dit verhoogt de torsiestijfheid van het koetswerk, dat dankzij het MQB‑A0-platform al stijver is, aanzienlijk. Elke FABIA RS Rally2 wordt exclusief bij ŠKODA Motorsport in Mladá Boleslav geassembleerd.
Bescherming tegen zijdelingse impact gemaakt van koolstofvezel, Kevlar en energieabsorberend schuimrubber
In een rallyauto zijn de bestuurder en de voorste passagier bijzonder kwetsbaar in geval van een zijdelingse impact. Terwijl de productieversie van de FABIA wordt beschermd door een combinatie van B-stijlen, deurversterking en airbags, wordt de rallyversie beschermd door een rolkooi met twee deurstijlen en hoekplaten. Bovendien heeft de FABIA RS Rally2 een energieabsorberende structuur van schuimrubber tussen de buitenlaag van de deur en het interieur, alsmede deurpanelen uit samengesteld materiaal. De structuur van de panelen uit samengesteld materiaal is vooraf bepaald: vijf lagen koolstof 280 en een laag Kevlar 300. De laag Kevlar zit het dichtst bij de rijder en navigator en beschermt hen bij ongevallen tegen scherpe koolstoffragmenten. Het absorberende schuimrubber moet worden goedgekeurd door de FIA en moet het minimumvolume bedragen dat in de voorschriften is bepaald, zodat het de impactenergie kan reduceren en daarmee ook de kracht op het menselijke lichaam. In de FABIA RS Rally2 dragen ook speciale racestoelen, zespuntsgordels en persoonlijke uitrusting, waaronder het verplichte hoofd- en neksteunsysteem (HANS) op de helm met beveiligingsriempjes, bij tot het effectief verlichten van de impactkrachten. Dit systeem beschermt het hoofd van de ploegleden tegen plotse, hevige bewegingen.
Om de krachten die worden gegenereerd in een zijdelingse impact, beter te verdelen, zijn beide kanten van het koetswerk van de FABIA RS Rally2 verbonden door de stoelsteunstructuur en een bijkomende rail. De deurkruisen van de rolkooi zijn nog robuuster en overschrijden de vereisten van de FIA. Om de sterkte van de bevestigingspunten van de schouderriem te optimaliseren, werd de FABIA RS Rally2 uitgerust met een extra kooistang aan elke kant van het voertuig.
Automatisch brandblussysteem aan boord
De zijruiten in polycarbonaat van de FABIA RS Rally2 kunnen gemakkelijk worden weggehaald in overeenstemming met de FIA-voorschriften. Tot de veiligheidsuitrusting aan boord behoort bovendien een brandblussysteem, dat bestaat uit een automatisch systeem met ventilatiemonden in de cockpit en motorruimte en een manuele brandblusser in de voetruimte van de navigator. Het systeem kan ook extern worden ingeschakeld.
Geschiedenis van ŠKODA Motorsport: een reeks internationale titels en successen
- Meer dan 450 exemplaren verkocht en meer dan 1.700 overwinningen: de ŠKODA FABIA is als de FABIA Rally2 en Rally2 evo een van de meest succesvolle rallyvoertuigen ter wereld
- Twaalf wereldtitels voor ŠKODA Motorsport en zijn klantenteams in de categorieën rijders en teams tussen 2015 en 2022
- Ingenieurs van ŠKODA-fabrieksteam werkten samen met ŠKODA Oostenrijk, Kreisel Electric en Baumschlager Rallye & Racing om elektrische rallyauto ŠKODA RE-X1 Kreisel te ontwikkelen
De ŠKODA FABIA is een van de meest succesvolle rallyauto's ter wereld: van 2015 tot 2022 domineerde de rallyversie van de populaire Tsjechische auto de WRC2-categorie als de FABIA Rally2 en de FABIA Rally2 evo. De ruim 450 exemplaren die ŠKODA Motorsport bouwde, hadden tegen april 2022 1.710 overwinningen in de wacht gesleept, waaronder vier zeges in de legendarische Rally van Monte Carlo. ŠKODA Motorsport en zijn klantenteams pakten twaalf wereldtitels in de rijders- en teamranking met voertuigen op basis van de derde generatie van de FABIA, wat de FABIA Rally2 en de FABIA Rally2 evo nog succesvoller maakte dan hun voorgangers, de FABIA S2000 en de FABIA WRC. ŠKODA Motorsport werkt momenteel ook aan een aantal innovatieve projecten, waaronder de volledig elektrische rallyauto ŠKODA RE-X1 Kreisel.
De FABIA Rally2, gebaseerd op de FABIA van de derde generatie, luidde in 2015 het begin van een enorm succesvol tijdperk voor ŠKODA Motorsport in: de autosportafdeling van de Tsjechische autoconstructeur heeft dusver meer dan 450 exemplaren afgeleverd aan klantenteams, wat maakt dat de FABIA Rally2 en Rally2 evo sinds 2016 wereldwijd de meest geleverde Rally2-voertuigen zijn. De klantenteams en het fabrieksteam van ŠKODA Motorsport wisten tegen april 2022 1.710 overwinningen en 4.116 podiumplaatsen te behalen op 12.616 evenementen over heel de wereld. ŠKODA-fabrieksrijders Esapekka Lappi (Finland/2016), Pontus Tidemand (Zweden/2017), Jan Kopecký (Tsjechië/2018), Kalle Rovanperä (Finland/2019) en ŠKODA-klantenteamrijders Pierre-Louis Loubet (Frankrijk/2019) en Andreas Mikkelsen (Noorwegen/2021) wonnen in die periode zes rijderstitels in de WRC2- en WRC2 Pro-klasse op het wereldkampioenschap rally. Bovendien behaalde Mladá Boleslav vijfmaal de teamtitel, waarvan een keer met het klantenteam Toksport WRT.
ŠKODA Motorsport en zijn klantenteams wonnen sinds 2015 meer dan twintig titels in Europa, waaronder in de hoofdcategorie van het Europees Kampioenschap met Andreas Mikkelsen (2021) en de Britse Chris Ingram (2019) achter het stuur. Hierbij kwamen nog overwinningen op de FIA-kampioenschappen in Afrika (ARC), Noord- en Centraal-Amerika (NACAM), Zuid-Amerika (CODASUR), Azië-Pacific (APRC) en het Midden-Oosten (MERC). Op nationaal niveau wonnen de rijders en teams wereldwijd niet minder dan 100 kampioenschappen met de FABIA Rally2 of de FABIA Rally2 evo, waaronder zes overwinningen in Tsjechië, het thuisland van de autoconstructeur, en drie zeges in Duitsland.
Nieuwe strategie van ŠKODA Motorsport sinds 2020
ŠKODA Motorsport ging het seizoen 2020 van start met een strategieverandering. Na de vele successen in de vorige jaren zou ŠKODA niet meer uitkomen met zijn eigen team in het wereldkampioenschap rally, maar in plaats daarvan de ondersteuning van de wereldwijd actieve klantenteams versterken en intussen ook zijn serviceaanbod verder ontwikkelen. Tegelijkertijd werkte de autosportafdeling hard aan de ontwikkeling van de ŠKODA FABIA RS Rally2.
ŠKODA RE-X1 Kreisel – een innovatief project
ŠKODA Motorsport, ŠKODA Oostenrijk, Kreisel Electric, een bedrijf gespecialiseerd in batterijtechnologie, en Baumschlager Rallye & Racing, de operationele partner, werkten samen aan de ontwikkeling van de volledig elektrische rallyauto ŠKODA RE-X1 Kreisel. Gebruikmakend van zijn ervaring en skill met ‘s werelds succesvolste auto in de Rally2-categorie, paste de autosportafdeling van de in Mladá Boleslav gevestigde constructeur het onderstel van de ŠKODA FABIA Rally2 evo zodanig aan, dat er plaats vrijkwam voor de elektrische aandrijving van Kreisel. Zo ontstond de conceptcar ŠKODA RE-X1 Kreisel, die de aanzienlijke expertise in hoogwaardige rallyauto’s combineert met Kreisels innovatieve batterijtechnologie. De elektromotor die Kreisel Electric ontwikkelde, levert een maximumvermogen van 260 kW en een maximumkoppel van 600 newtonmeter.
ŠKODA FABIA R5/ FABIA Rally2 evo
De ŠKODA FABIA R5 is sinds 2015 de benchmark in WRC2-klassen. Het voertuig werd ontwikkeld voor de R5-categorie en is afgeleid van de productieauto FABIA van de derde generatie. In 2019 lanceerde ŠKODA Motorsport de FABIA R5 evo, een verbeterde versie van zijn succesvolle model. In 2020 bracht de Fédération Internationale d’Automobile enkele wijzigingen aan in de voorschriften voor het wereldkampioenschap rally en de individuele klassen, wat gepaard ging met de introductie van een nieuwe terminologie: de R5-categorie werd de Rally2-categorie. Bijgevolg paste ŠKODA Motorsport de naam van zijn beide op de derde generatie FABIA gebaseerde rallymodellen aan: de FABIA R5 werd de Fabia Rally2 en de geüpgradede FABIA R5 evo kreeg de naam FABIA Rally2 evo. De FABIA Rally2 evo wordt aangedreven door een 1,6-literviercilindermotor met turbocompressor met een vermogen van ongeveer 214 kW (291 pk) en een maximumkoppel van 425 Nm. Een sequentiële versnellingsbak met vijf versnellingen en vierwielaandrijving brengen het vermogen over naar de weg.
ŠKODA FABIA S2000
De FABIA S2000 was gebaseerd op de tweede generatie van de FABIA, die in 2007 werd gepresenteerd, en werd begin 2009 tijdens de Rally van Monte Carlo aan het publiek onthuld. Hij voldeed aan de voorschriften van de nieuw opgerichte rallyklasse Super 2000 (S2000). Het model werd voornamelijk afgesteld op low-cost customer racing en positioneerde zich onderaan de topcategorie WRC, waarin veel duurdere voertuigen zaten die technologisch gezien veel geavanceerder waren. De voertuigen hadden permanente vierwielaandrijving, een tweelitermotor met natuurlijke aanzuiging en minimale elektronica. De motor van de FABIA S2000 genereerde 206 kW (280 pk) en had een maximumkoppel van 250 Nm. Met deze auto begon ŠKODA rallyauto’s rechtstreeks aan klantenteams te verkopen en luidde het merk een periode vol overwinningen in op de internationale rallycircuits. In totaal won de FABIA S2000 vijftig nationale en internationale kampioenstitels totdat hij in 2015 werd vervangen door de FABIA R5.
ŠKODA FABIA WRC
De ŠKODA FABIA WRC was de eerste rallyversie van de populaire kleine auto van het merk. De FABIA WRC was afgeleid van het sportieve productiemodel ŠKODA FABIA RS van de eerste generatie en maakte in maart 2003 zijn debuut op het Autosalon van Genève. Hij was de opvolger van de ŠKODA OCTAVIA WRC in de topcategorie van het wereldkampioenschap rally. Het model had een watergekoelde viercilinderturbomotor met een inhoud van twee liter, die een vermogen van ongeveer 221 kW (300 pk) en een maximumkoppel van 600 Nm genereerde. Het vermogen werd overgebracht naar alle vier wielen via een sequentiële versnellingsbak met zes versnellingen en drie actieve differentiëlen. De FABIA WRC vierde zijn WRC-debuut op de Rally van Duitsland in 2003. In totaal werden 24 voertuigen gebouwd in Mladá Boleslav, voordat de tweede generatie van het productiemodel FABIA werd geïntroduceerd.