ŠKODA levert de ENYAQ iV met een koolstofneutrale balans

enyaq_iv80_black__8_v2-2.jpg
  • ŠKODA AUTO vermindert voortdurend de CO2-uitstoot bij de aankoop van grondstoffen, de productie van voertuigen en batterijen, het transport en de recycling
  • Gecertificeerde projecten compenseren CO2-uitstoot die nog niet kan worden vermeden
  • Door uitsluitend met groene stroom op te laden, kunnen ENYAQ iV-bestuurders genieten van volledig groene mobiliteit

De ŠKODA ENYAQ iV produceert niet alleen nul lokale uitstoot op de weg; ŠKODA AUTO levert aan klanten zijn nieuwe zuiver elektrische SUV met een CO2-neutrale balans. De Tsjechische autofabrikant documenteert de volledige CO2-uitstoot tijdens het productieproces volgens ISO-normen en vermindert het vrijkomen van koolstofdioxide tijdens de productie effectief door een brede waaier van maatregelen. ŠKODA AUTO compenseert de onvermijdelijke CO2-uitstoot tijdens de productie via gecertificeerde klimaatbeschermingsprojecten, zoals de bouw van een windmolenpark in India. Dat wil zeggen dat ENYAQ iV-bestuurders kunnen genieten van 100 procent groene mobiliteit als ze de SUV uitsluitend opladen met elektriciteit die is opgewekt uit hernieuwbare bronnen.

 

Batterij-elektrische voertuigen zoals de nieuwe ŠKODA ENYAQ iV zijn plaatselijk uitstootvrij tijdens het gebruik en zelfs volledig uitstootvrij wanneer ze worden aangedreven door groene stroom. Hun ecologische voetafdruk omvat echter ook de CO2-uitstoot die vrijkomt bij de productie. Dankzij diverse maatregelen kan ŠKODA AUTO de nieuwe ENYAQ iV aan klanten leveren, met een koolstofneutrale balans.

 

Optimalisering van de interne productieprocessen

De Tsjechische fabrikant optimaliseert voortdurend de operaties en productieprocessen in zijn fabrieken. De onderdelenfabriek in Vrchlabí wordt eind 2020 ŠKODA's eerste CO2-neutrale productielocatie. De ENYAQ iV wordt gebouwd in ŠKODA's hoofdfabriek in Mladá Boleslav, waar de autofabrikant het grootste fotovoltaïsche daksysteem van Tsjechië installeert in samenwerking met energiedienstverlener ČEZ. Alle energie die nodig is voor de productie in de Tsjechische fabrieken van ŠKODA AUTO zal tegen het einde van dit decennium afkomstig zijn van koolstofneutrale bronnen. De OPTIKON-app, die door ŠKODA werd ontwikkeld, toont in detail hoe slimme ideeën ook uitstoot kunnen besparen. Met behulp van kunstmatige intelligentie zorgt het voor een optimaal gebruik van de ruimte in transportcontainers. Daardoor werden alleen al in de eerste helft van 2020 meer dan 150 zendingen en daarmee 80 ton CO2 bespaard.

 

Toezicht op de CO2-uitstoot in de hele toeleveringsketen

ŠKODA AUTO optimaliseert niet alleen zijn eigen productieprocessen, maar waakt ook over de CO2-uitstoot van zijn leveranciers en partners. Het bedrijf zorgt ervoor dat de CO2-uitstoot in de toeleveringsketen, tijdens het fabricageproces en in de logistiek, proportioneel wordt vermeden of verminderd, onder meer door gebruik te maken van groene stroom. Zo waarborgt de leverancier LG het gebruik van groene energie voor de productie van de aandrijfbatterijen voor de ENYAQ iV. Ook veel andere partners hebben gezorgd voor milieuvriendelijke productieprocessen. De resterende CO2-uitstoot wordt berekend op basis van de specifieke levenscyclusanalyse van de ENYAQ iV. Deze balans is gecertificeerd door TÜV NORD CERT, dat ook de daaropvolgende uitstoot controleert. TÜV NORD CERT geeft certificaten af waarin de correcte registratie van de totale CO2-uitstoot gedurende de levenscyclus en de classificatie van de ENYAQ iV als koolstofneutraal product wat de eindbalans betreft, bij levering aan klanten wordt bevestigd.

 

Recycling van voertuigen en batterijen

Bij de CO2-uitstoot over de gehele levenscyclus is ook de recycling van de ŠKODA ENYAQ iV inbegrepen. Na gebruik in voertuigen krijgen de aandrijfbatterijen een tweede leven in ŠKODA iV energieopslagsystemen. Deze maatregel verlengt de nuttige levensduur van de batterijen en verbetert dus hun ecologische voetafdruk. Ze worden uiteindelijk gerecycled, en de grondstoffen worden hergebruikt. Ook de CO2-uitstoot als gevolg van de recycling van het voertuig wordt meegerekend; een hoog recyclingpercentage en het uitgebreide gebruik van reeds gerecyclede of recyclebare materialen helpen de uitstoot verder te verminderen.

 

Compensatie van uitstoot door gecertificeerde projecten

Een deel van de CO2-uitstoot die ontstaat bij de productie (toeleveranciers en fabricage) van een ŠKODA ENYAQ iV kan nog niet worden vermeden. ŠKODA AUTO compenseert dit door de aankoop van gecertificeerde koolstofkredieten. Het gaat hierbij om de ondersteuning van gecertificeerde klimaatbeschermingsprojecten, zoals de bouw van een groot windmolenpark in India. Het park in Tamil Nadu in het zuiden van het land zal 100 windturbines omvatten. Met een totale capaciteit van 200 MW zal het schone energie leveren aan 600.000 gezinnen.

S21-10N- ŠKODA levert de ENYAQ iV met een koolstofneutrale balans.pdf

PDF - 181 Kb

Liana Picard

PR Manager ŠKODA Import, D'Ieteren Automotive N.V/S.A.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over ŠKODA Belgium

Press room ŠKODA Import (België) voorbehouden voor journalisten

Copyright - Persberichten en foto's vrij van rechten uitsluitend voor persdoeleinden - Het gebruik van teksten en foto's voor andere doeleinden is niet toegelaten. Alle informatie betreffende de prijzen en uitrusting is louter indicatief. De informatie betreffende de Belgische markt kan u terugvinden op www.skoda.be. 

PROFIEL :

D'Ieteren Group:

Het is ons doel een familie van ondernemingen uit te bouwen die sectoren heruitvinden op zoek naar uitmuntendheid en betekenisvolle impact.

Meer informatie over de Groep D'Ieteren: https://www.dieterengroup.com/...

 

D'Ieteren:

Moving people forward

D’Ieteren speelt een hoofdrol in de maatschappelijke veranderingen die verband houden met uw mobiliteit. In een wereld in volle verandering bereiden wij de toekomst voor. De mobiliteit van morgen moet voor iedereen vlot en duurzaam zijn.

Al 215 jaar investeert D’Ieteren, familiale en maatschappelijk betrokken onderneming, onophoudelijk in het onderzoek naar en de uitwerking van geschikte oplossingen om de mobiliteit van eenieder aan te passen aan de dagelijkse realiteit.

Meer informatie over D'Ieteren Automotive: https://www.dieteren.be/nl/

 

Meer informatie over persoonsgegevens en de verwerking ervan: www.dieteren.be/nl/privacypolicy
Contact

Industriepark Guldendelle Arthur De Coninckstraat 3 B-3070 Kortenberg

+32 2 233 79 89

www.skoda.be