Technologie, design en connectiviteit: met de ŠKODA SCALA lanceert het Tsjechische merk een gloednieuw model in het segment van de compacte auto’s

Technologie, design en connectiviteit: met de ŠKODA SCALA lanceert het Tsjechische merk een gloednieuw model in het segment van de compacte auto’s

  • De ŠKODA SCALA is de eerste ŠKODA gebouwd op het A0 MQB-platform van de Volkswagen-groep
  • De hatchback luidt de volgende grote evolutie in de designtaal van het merk in
  • Naar goede ŠKODA-gewoonte biedt de wagen ondanks zijn compacte afmetingen een zee aan ruimte en maximale veelzijdigheid
  • De krachtige en efficiënte TSI- en TDI-motoren en de milieuvriendelijke aardgasmotor (cng) beschikken allemaal over een turbo
  • De rijhulpsystemen uit hogere segmenten verzekeren een ongekend veiligheidsniveau in dit segment
  • De nieuwe online mobiele diensten van ŠKODA Connect vergemakkelijken de connectiviteit tussen de bestuurder, zijn wagen en zijn omgeving

Een nieuw karakter, nieuwe technologie en een nieuwe naam: met de ŠKODA SCALA breidt het Tsjechische merk zijn gamma in het populaire compacte segment uit. Het volledig nieuwe model kan schermen met een hoog niveau van actieve en passieve veiligheid, full-ledkoplampen en -achterlichten, een zee aan ruimte voor bagage en passagiers en tal van Simply Clever-voorzieningen. De vijf motorversies leveren vermogens van 66 kW (90 pk) tot 110 kW (150 pk). De vijfdeurs hatchback paart zijn aantrekkelijk design aan een hoge mate van functionaliteit en een hypergeavanceerde connectiviteit. De nieuwe ŠKODA SCALA put inspiratie uit de tot de verbeelding sprekende designtaal van de stijlstudie VISION RS, die heel wat indruk maakte op het autosalon van Parijs, en vertaalt deze naar een seriemodel. De ŠKODA SCALA komt al in de eerste helft van 2019 op de markt.

 

Bernhard Maier, CEO van ŠKODA, verklaarde: “Met de nieuwe ŠKODA SCALA voegen we een nieuwe dimensie toe aan het gamma compacte modellen van ŠKODA. Het is een volledig nieuw product, dat op het vlak van technologie, veiligheid en design nieuwe normen vestigt in zijn segment. De SCALA belichaamt als geen ander de typische doordachte discretie van ŠKODA. We zijn er dan ook van overtuigd dat de SCALA het best geplaatst is om ŠKODA’s A-segment te herdefiniëren.”

 

Met de SCALA past ŠKODA zijn nieuwe, tot de verbeelding sprekende designtaal voor koetswerk en interieur voor het eerst toe op een seriemodel. Die designtaal trok alvast de aandacht op het autosalon van Parijs met de VISION RS. Met het nieuwe model heeft het gevestigde merk uit Tsjechië een grote stap voorwaarts gezet op het vlak van technologie. De naam SCALA, die afkomstig is van het Latijnse woord voor ‘trappen’ of ‘ladders’, past dan ook perfect bij dit model. Met de SCALA positioneert ŠKODA zich namelijk veel hoger op de ontwikkelingsladder. Hij belichaamt perfect de merkwaarden, die kunnen worden samengevat als ‘smart understatement’.

 

Nieuwe, gebeitelde vormen, dynamische elementen en uitgekiende details geven de auto een aantrekkelijke en authentieke look met een uitgesproken eigen identiteit. De SCALA wordt als eerste ŠKODA-model gekenmerkt door de nieuwste evolutie van ŠKODA’s designtaal, die ook zal terugkomen op alle toekomstige modellen van het merk. De nieuwe SCALA is bovendien de eerste productie-ŠKODA in Europa die het ŠKODA-logo op de achterklep vervangt door de naam ‘ŠKODA’ in blokletters.

 

Ondanks zijn compacte afmetingen biedt de ŠKODA SCALA een royale interieurruimte voor dit compacte segment. Het nieuwe compacte model is 4.362 mm lang, 1.793 mm breed en 1.471 mm hoog. Dankzij de lange wielbasis van 2.649 mm krijgt de ŠKODA SCALA uitstekende rijeigenschappen mee.

 

Ook qua interieurafmetingen laat de ŠKODA SCALA niets te wensen over en komt hij erg dicht in de buurt van de ŠKODA OCTAVIA. Zijn knieruimte bedraagt 73 mm (73 mm voor de ŠKODA OCTAVIA), de elleboogruimte achterin bedraagt 1.425 mm (1.449 mm voor de ŠKODA OCTAVIA) en de hoofdruimte achterin bedraagt 982 mm (980 mm voor de ŠKODA OCTAVIA). Naar goede ŠKODA-gewoonte heeft de ŠKODA SCALA ook een van de grootste koffers in zijn segment, goed voor een inhoud van 467 liter. Met neergeklapte achterbank stijgt het maximale koffervolume tot 1.410 liter.

 

Andere kenmerken zijn de innovatieve optionele full-ledkoplampen en -achterlichten. De nieuwe compacte wagen is het eerste ŠKODA-model met dynamische richtingaanwijzers achteraan. Onder de achterbumper zit nog een optionele Simply Clever-voorziening: een elektrische wegklapbare trekhaak, die kan worden uitgeklapt met een toets in de koffer. Andere voorzieningen van de ŠKODA SCALA zijn het bekende parapluvak (inclusief paraplu) van ŠKODA in de bestuurdersdeur en de ijskrabber in de brandstofklep, evenals de optionele elektrische achterklep met tiptoetsbediening om ze te sluiten.

 

Nieuwe generatie van onovertroffen online services en infotainmentsystemen

Om de moderne look van de ŠKODA SCALA door te trekken naar het interieur, integreerde ŠKODA ook de nieuwste digitale technologieën. De optionele Virtual Cockpit kan naar wens worden geconfigureerd en is verkrijgbaar met een 10,25-duimsscherm, het grootste in het segment van de compacte wagens. De schermen van het infotainmentsysteem zijn tot 9,2 duim groot, eveneens een topwaarde in dit segment.

 

Dankzij de nieuwe generatie van de ŠKODA Connect mobiele online diensten krijgen passagiers de mogelijkheid om de auto te vergrendelen en ontgrendelen met hun mobiele telefoon en om de software van het infotainment- of navigatiesysteem ‘over the air’ te updaten zonder dat ze daarvoor naar een concessie hoeven te gaan. De ŠKODA SCALA is tevens de eerst ŠKODA die altijd online is dankzij een ingebouwde eSIM. Deze verzekert een uiterst snelle LTE-internetverbinding zonder dat er een bijkomende simkaart of verbinding met een smartphone nodig is. Deze eSIM ondersteunt standaard de werking van Emergency Call en Proactive Service.

 

Vijf efficiënte motoren en optionele chassiscontrole

De ŠKODA SCALA wordt verkrijgbaar met vijf motoren, die stuk voor stuk aan de Euro 6d TEMP-emissienormen voldoen. Op het programma staan drie benzinemotoren en een diesel. Later in 2019 volgt nog een milieuvriendelijke cng-motor op aardgas. Al deze krachtbronnen beschikken over een directe injectie en een turbo, alsook over stop-starttechnologie en een remenergierecuperatiesysteem.

 

De 1.0 TSI met 70 kW (95 pk) geeft zijn vermogen door via een handgeschakelde vijfversnellingsbak. De 1.0 TSI met 85 kW (115 pk) wordt standaard gekoppeld aan een handgeschakelde zesversnellingsbak, maar is ook leverbaar met een DSG-zeventrapsautomaat. De krachtigste benzinemotor voor de ŠKODA SCALA is de 1.5 TSI. Deze viercilinder genereert een vermogen van 110 kW (150 pk) en wordt standaard aan een handgeschakelde zesversnellingsbak gekoppeld. Een DSG 7-versnellingsbak is als optie verkrijgbaar. Alle benzinemotoren zijn uitgerust met een roetfilter.

 

De 1.6 TDI-viercilindermotor met een vermogen van 85 kW (115 pk) produceert 250 Nm koppel op de krukas. Een SCR-katalysator met AdBlue-injectie en een dieselpartikelfilter zijn standaard voorzien. Daarmee beantwoordt ook hij aan de Euro 6d TEMP-normen. Deze zuinige dieselmotor wordt standaard geleverd met een handgeschakelde zesversnellingsbak en is als optie verkrijgbaar met een DSG 7-versnellingsbak.

 

De 1.0 G-TEC is de milieuvriendelijke manier om met de nieuwe ŠKODA SCALA te rijden. Deze driecilinder is in eerste instantie ontwikkeld om op aardgas (cng) te rijden, waardoor de CO2- en NOx-uitstoot lager ligt dan bij conventionele brandstoffen. Wanneer de aardgastank leeg is, kan de motor ook op benzine rijden. De nieuwste versie van de cng-motor levert 66 kW (90 pk), een vermogen dat exclusief wordt overgebracht door een handgeschakelde zesversnellingsbak.

 

Zelfs met het standaardonderstel biedt de nieuwe ŠKODA SCALA een erg veilig en wendbaar rijgedrag. Het optionele nieuwe Sport-onderstel met twee verschillende afstellingen biedt echter nog meer keuze en sportiviteit. Dit onderstel ligt 15 mm dichter bij de weg en heeft naast een Normal-modus ook een Sport-modus die de auto een stijver rijgedrag geeft dankzij de met kleppen verstelbare schokdempers. Dat draagt bij tot een sportievere rijervaring en een intensievere interactie met de weg. De bestuurder kan de twee standen kiezen via het Driving Mode Select-menu.

 

Diverse nieuwe rijhulpsystemen uit hogere voertuigsegmenten

Christian Strube, Lid van de Raad van Bestuur van ŠKODA en Verantwoordelijke voor Technische Ontwikkeling, benadrukte: “De nieuwe ŠKODA SCALA is gebaseerd op het flexibele MQB-platform van de Volkswagen-groep. Daardoor kan hij niet alleen een beroep doen op hypergeavanceerde aandrijf- en onderstelcomponenten, maar krijgt hij ook voor het eerst toegang tot tal van nieuwe rijhulpsystemen, die tot nog toe waren voorbehouden voor hogere segmenten, of tot nieuwere generaties van deze systemen. In combinatie met de talloze passieve veiligheidssystemen geven deze rijhulpsystemen de ŠKODA SCALA een uitzonderlijk veiligheidsniveau.”

 

Een van de verbeterde rijhulpsystemen in de ŠKODA SCALA is Side Assist. Dit optionele systeem maakt de bestuurder attent op voertuigen die hem langs achter naderen om hem in te halen of die in zijn dode hoek rijden. Terwijl de klassieke dodehoekdetectie een bereik tot 20 meter heeft, kan Side Assist voertuigen tot op een afstand van 70 meter detecteren en kan het systeem de bestuurder dus op doeltreffende wijze waarschuwen op snelwegen en wegen met gescheiden rijrichtingen. Rear Traffic Alert maakt integraal deel uit van de Side Assist-functie. De optionele adaptieve snelheidsregelaar (ACC) is eveneens ontworpen voor gebruik tijdens lange snelwegritten en werkt bij snelheden tot 210 km/u. Lane Assist en Front Assist maken deel uit van de standaarduitrusting. Front Assist omvat ook City Emergency Brake, dat radartechnologie gebruikt om de zone voor de wagen in het oog te houden tijdens stadsritten en zo ongevallen helpt te voorkomen. Het optionele Park Assist staat de bestuurder bij tijdens het parkeren: het systeem stuurt de ŠKODA SCALA automatisch in en uit parkeerplaatsen parallel met of haaks op de weg.

 

Hoge veiligheidsnormen zonder compromissen

Voor veiligere ritten en een betere zichtbaarheid in het donker en bij slecht weer, zal de ŠKODA SCALA full-ledkoplampen en -achterlichten aanbieden. In het interieur zorgt ledsfeerverlichting dan weer voor een aangename rijervaring.

 

Verschillende passieve veiligheidssystemen komen het veiligheidsniveau nog meer ten goede. Bij dreigende aanrijdingen sluit het optionele proactieve beschermingssysteem voor inzittenden Crew Protect Assist in een vroeg stadium automatisch de ruiten en trekt het de voorste veiligheidsgordels aan. Bij ongevallen kan de ŠKODA SCALA zijn inzittenden beschermen met tot negen airbags. Naast de twee frontale airbags voor de bestuurder en de voorpassagier beschikt het nieuwe compacte model ook over een knieairbag onder het stuur, zijairbags in de voordeuren en gordijnairbags. Zijairbags voor de twee achterdeuren zijn als optie verkrijgbaar. Na een ongeval voorkomt Multi-Collision Brake dat de wagen ongecontroleerd verder rolt. Emergency Call belt automatisch de hulpdiensten wanneer de airbags of gordelspanners van de voorste inzittenden werden geactiveerd. De functie kan echter ook op elk moment manueel worden bediend.

Contacteer ons
Over ŠKODA Belgium

Press room ŠKODA Import (België) voorbehouden voor journalisten

Copyright - Persberichten en foto's vrij van rechten uitsluitend voor persdoeleinden - Het gebruik van teksten en foto's voor andere doeleinden is niet toegelaten. Alle informatie betreffende de prijzen en uitrusting is louter indicatief. De informatie betreffende de Belgische markt kan u terugvinden op www.skoda.be. 

PROFIEL :

D'Ieteren Group:

Het is ons doel een familie van ondernemingen uit te bouwen die sectoren heruitvinden op zoek naar uitmuntendheid en betekenisvolle impact.

Meer informatie over de Groep D'Ieteren: https://www.dieterengroup.com/...

 

D'Ieteren:

Moving people forward

D’Ieteren speelt een hoofdrol in de maatschappelijke veranderingen die verband houden met uw mobiliteit. In een wereld in volle verandering bereiden wij de toekomst voor. De mobiliteit van morgen moet voor iedereen vlot en duurzaam zijn.

Al 215 jaar investeert D’Ieteren, familiale en maatschappelijk betrokken onderneming, onophoudelijk in het onderzoek naar en de uitwerking van geschikte oplossingen om de mobiliteit van eenieder aan te passen aan de dagelijkse realiteit.

Meer informatie over D'Ieteren Automotive: https://www.dieteren.be/nl/

 

Meer informatie over persoonsgegevens en de verwerking ervan: www.dieteren.be/nl/privacypolicy
ŠKODA Belgium
Industriepark Guldendelle
Arthur De Coninckstraat 3
B-3070 Kortenberg