SKODA-ENYAQ-Covered-Drive-1.jpg
Delen:

Verrassend, praktisch en Simply Clever: de ENYAQ iV verpersoonlijkt elektromobiliteit à la ŠKODA

  • Eerste ŠKODA-productiemodel op basis van het elektrische autoplatform MEB
  • Achter- of vierwielaandrijving, tot 500* kilometer rijbereik en uitstekende prestaties
  • Drie batterijformaten, vijf vermogensversies en snellaadoptie voor nog kortere laadtijden
  • Emotief design, ruimte op overschot, 13-duimsscherm en ultramoderne connectiviteit

Emotief, efficiënt, elektrisch: de nieuwe ŠKODA ENYAQ iV betekent een baanbrekende stap voorwaarts in de elektromobiliteitsstrategie van de Tsjechische autobouwer. Het eerste ŠKODA-productiemodel op basis van het modulaire elektrische autoplatform MEB van de Volkswagen-groep combineert typische sterktes van het merk, zoals een genereuze hoeveelheid ruimte en een emotief design, met plezierig en toch duurzaam rijden. Er is keuze tussen drie batterijformaten en vijf vermogensversies afhankelijk van de vereisten. De volledig elektrische SUV zal worden gebouwd in ŠKODA’s hoofdfabriek in Mladá Boleslav. Zo is hij binnen de Volkswagen-groep het eerste op het MEB-platform gebouwde model dat in Europa buiten Duitsland wordt geproduceerd.

 

ŠKODA AUTO CEO Bernhard Maier: “De ENYAQ iV luidt het begin van een nieuw tijdperk in voor ŠKODA. Hij is het boegbeeld van onze E-Mobilitycampagne. Met deze auto maken we E-Mobility Simply Clever dankzij een groot rijbereik en korte laadtijden. Tegelijk tilt de ENYAQ iV typische ŠKODA-voordelen zoals een superieure binnenruimte, een trendsettend design en maximale functionaliteit naar een nieuw niveau. Ons eerste volledig elektrische model op basis van het modulaire elektrische platform van de Volkswagen-groep zal worden gebouwd in onze hoofdfabriek in Mladá Boleslav, in de kern van ŠKODA. Het is een belangrijke stap in het veiligstellen van de toekomst van deze vestiging en van jobs in de regio”.

 

Eerste ŠKODA op MEB-basis: perfect voor dagelijks gebruik en duurzaam, plezierig rijden

De nieuwe ENYAQ iV is een typische ŠKODA, maar met een compleet nieuw aandrijfconcept. Het eerste model van de Tsjechische constructeur op basis van het modulaire elektrische autoplatform MEB is bovendien perfect geschikt voor langeafstandstrips door zijn grote rijbereik van tot 500* kilometer volgens WLTP-cyclus en door snelladen. Dankzij het concept van het model konden de designers het interieur van de ŠKODA ENYAQ iV op een volledig nieuwe manier indelen. Dat leidt tot nog meer ruimte voor de passagiers en hun bagage ondanks het compacte formaat van de wagen terwijl hij ook een look heeft die even emotief als modern is. Daarnaast biedt de ENYAQ iV ook nog eens ultramoderne connectiviteit, infotainmentoplossingen en de voor ŠKODA zo typische Simply Clever-details.

 

De eerste elektrische SUV van de Tsjechische autobouwer is 4.648 millimeter lang, 1.877 millimeter breed en 1.618 millimeter hoog. Hij heeft een wielbasis van 2.765 millimeter en een kofferinhoud van 585 liter. De laaddrempel, die laag is voor een SUV, maakt moeiteloos inladen mogelijk, zelfs voor zware of grote voorwerpen.

 

 

ENYAQ iV zal worden gemaakt in Mladá Boleslav

De ŠKODA ENYAQ iV wordt het eerste model van de Groep op het MEB-platform dat buiten Duitsland van de band rolt. Hij zal worden gebouwd in ŠKODA’s hoofdfabriek in Mladá Boleslav waar hij een lijn deelt met modellen die op het MQB-platform zijn gebaseerd.

 

De wereldpremière van het voertuig markeert ook het begin van de voorverkoop. De serieproductie van de ŠKODA ENYAQ iV start eind 2020. De marktintroductie is gepland voor begin 2021. Een 'Founder's Edition' uitgerust met speciale functies en met een andere look zal worden beperkt tot 1.895 eenheden, ter herdenking van de oprichting van het bedrijf 125 jaar geleden.

 

Twee aandrijfsystemen, drie batterijformaten, vijf vermogensversies

In de instapversies drijft een motor achterin de achterwielen aan, zodat een technische brug wordt geslagen naar de geschiedenis van de autobouwer. De meer krachtige versies krijgen een tweede motor voorin om het koppel op nog efficiëntere wijze op de weg over te brengen. In zijn krachtigste variant kan de ŠKODA ENYAQ iV zelfs lasten van tot 1.200 kilo slepen als dat nodig zou zijn. In totaal vijf verschillende vermogensversies en drie batterijformaten bieden plezierig maar duurzaam rijden. Afhankelijk van de gekozen versie worden de achterwielen of alle vier de wielen aangedreven. Dankzij de hoogst efficiënte batterijen, de banden met lage rolweerstand (5,9 per mille) en een stroomlijn die uitmuntend is voor een SUV (Cx vanaf 0,27) kan de ŠKODA ENYAQ iV tot 500* kilometer rijden volgens de WLTP-cyclus.

 

Christian Strube, ŠKODA-directielid voor Technische Ontwikkeling: “De vele mogelijkheden van het modulaire elektrische autoplatform laten ons toe om de perfecte ENYAQ iV aan te bieden voor een brede waaier aan vereisten en toepassingen. Daarbij hoort een instapversie voor gezinnen, die veel ruimte en functionaliteit biedt, een variant voor de langeafstandsrijder voor wie het rijbereik van sleutelbelang is, en een model voor klanten met sportieve ambities op zoek naar maximale prestaties, zelfs in een elektrische SUV”.

 

Het instapmodel is de ŠKODA ENYAQ iV 50. Zijn lithium-ionbatterij heeft een bruto opslagcapaciteit van 55 kWh (netto: 52 kWh). De achterin geplaatste motor heeft een vermogen van 109 kW en hij biedt een maximaal rijbereik van tot 340* kilometer. Dit neemt toe tot 390* kilometer in de 132 kW sterke ENYAQ iV 60, die is uitgerust met een batterij van 62 kWh (netto: 58 kWh). De achterwielaangedreven ENYAQ iV 80 met 150 kW heeft het grootste rijbereik van tot 500* kilometer op de WLTP-cyclus. Zijn 82 kWh-batterij (netto: 77 kWh) wordt ook gebruikt door de twee versies met een tweede elektromotor en dus vierwielaandrijving: de 80X en de vRS, die respectievelijk 195 en 225 kW ontwikkelen. De topversie sprint van 0 naar 100 km/u in slechts 6,2 seconden en heeft een topsnelheid van 180 km/u. Het maximale rijbereik van beide vierwielaangedreven versies is tot 460* kilometer.

 

Opladen tot 80 procent in slechts 40 minuten via snelladen

De ŠKODA ENYAQ iV kan op drie verschillende manieren worden opgeladen. Naast het conventionele 230 volt-huishoudstopcontact met een wisselstroomvermogen van 2,3 kW kan de wagen ook ’s nachts comfortabel worden opgeladen via een wallbox van tot 11 kW. Dan duurt het zes tot acht uur, afhankelijk van het formaat van de batterij. Gelijkstroom-snellaadstations met een laadvermogen van 125 kW zijn de derde mogelijkheid. Die kunnen de batterij van de ENYAQ iV van 10 naar 80 procent opladen in slechts 40 minuten*.

 

Een hoogtepunt van de nieuwe ŠKODA ENYAQ iV is het innovatief vormgegeven interieur dat een nieuwe gevoel van ruimtelijkheid biedt. Het model pakt verder uit met ultramoderne connectiviteits- en infotainmentoplossingen: de bestuurder krijgt alle relevante informatie te zien op een vrijstaand 13-duimsscherm en, als optie, een head-updisplay met augmented reality. Een permanente internetverbinding maakt dat alle informatie steeds up-to-date is. Met zijn genereuze hoeveelheid ruimte, die een loungeachtig karakter ademt, en een koffer van 585 liter is de ŠKODA ENYAQ iV ideaal voor gezinnen en lifestylegerichte klanten op zoek naar een elektrisch voertuig dat zowel duurzaam is als volledig geschikt voor dagelijks gebruik. Met de introductie van de ENYAQ iV stelt ŠKODA ook een nieuw concept voor het interieur voor: duurzame materialen zoals leder gelooid met olijven worden voor het eerst toegepast in een productiemodel. Klanten kunnen kiezen voor andere designs aangepast aan hun voorkeuren.

 

De iV-familie: elektromobiliteit wordt een deel van ŠKODA’s DNA

De geëlektrificeerde voertuigen van de ŠKODA iV-familie bieden een perfecte mengeling van praktisch rijbereik, emotief design en veel rijplezier. Bovendien zijn ze comfortabel, stil en duurzaam terwijl ze ook uitpakken met een bijzonder dynamische krachtsontplooiing. Het koppel van een elektromotor is onmiddellijk beschikbaar, wat betekent dat auto’s continu en stevig kunnen optrekken zonder dat van versnelling moet worden veranderd. Ultramoderne connectiviteit met uitgebreide voertuignetwerken en geavanceerde rijhulpsystemen maken net zozeer deel uit van wat ŠKODA iV te bieden heeft als veel waar voor het geld en een nog ruimer interieur met een loungeachtig karakter.

 

Met de introductie van de ENYAQ iV gaat ŠKODA verder met zijn elektromobiliteitscampagne, die eind 2019 begon met de CITIGOe iV en de SUPERB iV. Als onderdeel van de strategie van het merk is gepland om tussen 2019 en eind 2022 meer dan tien geëlektrificeerde iV-modellen te lanceren. 125 jaar na de oprichting van het bedrijf treedt ŠKODA toe tot het tijdperk van de E-Mobility en maakt het er een centrale component van zijn DNA van. De timing kon niet beter zijn, nu geëlektrificeerde voertuigen een rijbereik kunnen bieden dat geschikt is voor dagelijks gebruik tegen aantrekkelijke prijzen en nu de laadinfrastructuur doorlopend wordt verbeterd.

 

Als deel van het grootste investeringsprogramma tot op heden in de geschiedenis van het bedrijf zal ŠKODA AUTO in totaal twee miljard euro hebben geïnvesteerd in de ontwikkeling van geëlektrificeerde auto’s en in de uitbouw van een alomvattend ecosysteem voor nieuwe mobiliteitsoplossingen tegen 2021. Voor zijn ontwikkeling van traditionele autobouwer tot het ‘Simply Clever-bedrijf voor de beste mobiliteitsoplossingen’ speelt duurzaamheid een belangrijke rol in de productie, de verkoop en in de service.

 

*Alle vermelde cijfers zijn voorlopig

 

S20-03N - Presskit ENYAQ iV.pdf

PDF - 104 Kb

SKODA_ENYAQ_iV_Teaser.mp4

MP4 - 105 Mb

Skoda-Enyaq-iV-Covered-FOOTAGE-HD_h264.mp4

MP4 - 580 Mb

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over ŠKODA Belgium

Press room ŠKODA Import (België) voorbehouden voor journalisten

Copyright - Persberichten en foto's vrij van rechten uitsluitend voor persdoeleinden - Het gebruik van teksten en foto's voor andere doeleinden is niet toegelaten. Alle informatie betreffende de prijzen en uitrusting is louter indicatief. De informatie betreffende de Belgische markt kan u terugvinden op www.skoda.be. 

PROFIEL :

D'Ieteren Group:

Het is ons doel een familie van ondernemingen uit te bouwen die sectoren heruitvinden op zoek naar uitmuntendheid en betekenisvolle impact.

Meer informatie over de Groep D'Ieteren: https://www.dieterengroup.com/...

 

D'Ieteren:

Moving people forward

D’Ieteren speelt een hoofdrol in de maatschappelijke veranderingen die verband houden met uw mobiliteit. In een wereld in volle verandering bereiden wij de toekomst voor. De mobiliteit van morgen moet voor iedereen vlot en duurzaam zijn.

Al 215 jaar investeert D’Ieteren, familiale en maatschappelijk betrokken onderneming, onophoudelijk in het onderzoek naar en de uitwerking van geschikte oplossingen om de mobiliteit van eenieder aan te passen aan de dagelijkse realiteit.

Meer informatie over D'Ieteren Automotive: https://www.dieteren.be/nl/

 

Meer informatie over persoonsgegevens en de verwerking ervan: www.dieteren.be/nl/privacypolicy
www.skoda.be

Contact

Industriepark Guldendelle Arthur De Coninckstraat 3 B-3070 Kortenberg

+32 2 233 79 89